Nieuws & artikelen

Nadelen bitumen dakbedekking - Milieu, efficiëntie en gewicht

Heb je je ooit afgevraagd wat de verborgen kosten zijn van het gebruik van bitumen dakbedekking?

Bitumen wordt aangebracht op een dak.
Bitumen wordt aangebracht op een dak.

Bitumen dakbedekking, ook wel bekend als teer dakbedekking, is een populair materiaal dat voornamelijk wordt gebruikt voor platte of licht hellende daken. Het is beroemd om zijn waterdichtheid, duurzaamheid en lage kosten. Maar heb je je ooit afgevraagd wat de verborgen kosten zijn van het gebruik van bitumen dakbedekking? Laten we eens een duik nemen in de wereld van bitumen, en de impact ervan op het milieu en de efficiëntie.

Het gewicht van bitumen dakbedekking

Een van de belangrijkste nadelen van bitumen dakbedekking is het gewicht. Bitumen is zwaar - erg zwaar. Dit betekent dat je dakconstructie sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de bitumen dakbedekking te kunnen dragen.

Bovendien kan het extra gewicht van bitumen dakbedekking de energie-efficiëntie van je huis negatief beïnvloeden. De extra massa betekent dat je huis meer energie nodig heeft om te verwarmen of te koelen, wat uiteindelijk leidt tot hogere energierekeningen.

Bitumen dakbedekking en uitstoot

Bitumen dakbedekking is niet alleen zwaar, maar het draagt ook bij aan de uitstoot van CO2. Het productieproces van bitumen is energie-intensief en vereist de verbranding van fossiele brandstoffen, wat resulteert in de uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast draagt de installatie van bitumen dakbedekking ook bij aan de uitstoot. Tijdens het installatieproces wordt het bitumen verhit tot hoge temperaturen, wat resulteert in de uitstoot van schadelijke gassen.

Bitumen dakbedekking en airco’s

In de zomer kan bitumen dakbedekking een uitdaging zijn voor airco’s. Bitumen absorbeert en houdt hitte vast, waardoor de temperatuur binnenin je huis kan stijgen. Dit betekent dat je airco harder moet werken om je huis koel te houden, wat leidt tot hogere energiekosten.

Bovendien kan de hitte die door bitumen wordt vastgehouden, schade toebrengen aan je airco. De extra hitte kan ervoor zorgen dat je airco oververhit raakt en sneller slijt, wat kan leiden tot dure reparaties of vervangingen.

Lees dit artikel om erachter te komen wat een wit dak doet met de efficiëntie van je airco

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Bitumen dakbedekking en zonnepanelen efficiëntie

Bitumen dakbedekking kan ook een negatief effect hebben op de efficiëntie van zonnepanelen. Zonnepanelen werken het beste bij optimale temperaturen, en de hitte die wordt vastgehouden door bitumen dakbedekking kan de prestaties van de panelen negatief beïnvloeden.

Bovendien kan het extra gewicht van bitumen dakbedekking een uitdaging zijn voor de installatie van zonnepanelen. Met een zwaar dak kan de installatie van zonnepanelen moeilijker en duurder worden.

Bovendien, aangezien bitumen daken meer dan 90% van de zonne-energie absorberen, kan dit leiden tot hogere daktemperaturen, wat de efficiëntie van zonnepanelen kan verminderen

**1. Studies hebben echter aangetoond dat het gebruik van koel dak technieken, die minder dan 10% van de zonne-energie absorberen, kan leiden tot een verbetering van 5-10% in de elektriciteitsproductie van zonnepanelen**.

Het gebruik van witte dakcoating

Een mogelijke oplossing voor de problemen die bitumen dakbedekking veroorzaakt, is het gebruik van witte dakcoating. Deze coating reflecteert zonlicht, waardoor de hoeveelheid warmte die door het dak wordt geabsorbeerd, wordt verminderd.

Dit kan de efficiëntie van je airco en zonnepanelen verbeteren. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van witte dakcoating kan leiden tot een vermindering van de koellasten met 8-48 kWh/m^2 (Bron 1).

Zonnepanelen als schaduwbron

Een ander interessant punt om te overwegen is dat zonnepanelen kunnen dienen als een bron van schaduw voor je dak. Dit kan leiden tot een vermindering van de energie die nodig is voor airconditioning met 12% in de zomer (bron 2).

Hoewel de aanwezigheid van zonnepanelen de behoefte aan huishoudelijke verwarming in de winter met 3% kan verhogen, is het duidelijk dat de voordelen in de zomer dit nadeel ruimschoots compenseren, vooral in gebieden met hete zomers.

Conclusie: De weg vooruit

Hoewel bitumen dakbedekking enkele significante nadelen heeft, zijn er ook manieren om deze problemen te verminderen. Het gebruik van witte dakcoating en de installatie van zonnepanelen kunnen helpen om de efficiëntie van je huis te verbeteren en de impact op het milieu te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke dakbedekking zijn voor- en nadelen heeft, en de beste keuze zal afhangen van je specifieke behoeften en omstandigheden.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen