Nieuws & artikelen

Albedo licht: De reflecterende eigenschappen van oppervlakken

Wat is albedo licht en wat is het effect op het absorberen van zonlicht?

Albedo licht is het reflecterende vermogen van een oppervlak en wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1. Het verwijst naar het vermogen van een oppervlak om zonlicht te reflecteren of te absorberen. Oppervlakken met een lage albedo absorberen meer zonlicht en dragen bij aan hogere temperaturen en meer energieverbruik. Oppervlakken met een hoge albedo, daarentegen, reflecteren zonlicht en dragen bij aan lagere temperaturen en minder energieverbruik.

Oppervlakken met een lage albedo

Oppervlakken met een lage albedo, zoals de meeste daken in Nederland, maar ook asfalt en beton, absorberen meer zonlicht. Dit draagt bij aan hogere temperaturen en meer energieverbruik. In stedelijke gebieden zorgt de hoge absorptie van zonlicht voor de zogenaamde "stedelijk hitte-eiland" effect. Dit betekent dat steden warmer zijn dan het omliggende platteland. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van stadsbewoners, maar ook voor de efficiëntie van gebouwen.

Oppervlakken met een hoge albedo

Oppervlakken met een hoge albedo, zoals witte daken en sneeuw, reflecteren zonlicht en dragen bij aan lagere temperaturen en minder energieverbruik. Witte daken kunnen bijvoorbeeld tot 95% meer zonlicht reflecteren dan traditionele zwarte daken. Dit kan helpen om het "Urban Heat Island" effect te verminderen. Een wit dak is op warme dagen namelijk tot wel 40°C koeler dan een zwart dak. Oppervlakte met een hoog albedo hebben daarom ook vaak aangenamere binnentemperaturen. Denk aan woningen of kantoorpanden met een plat dak.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Albedo en de opwarming van de aarde

Albedo is niet alleen belangrijk voor stedelijke gebieden, maar ook voor natuurlijke gebieden. Bijvoorbeeld, sneeuw en ijs hebben een hoge albedo en reflecteren veel zonlicht, wat bijdraagt aan de koeling van de aarde. Als gevolg van de klimaatverandering smelten deze gebieden echter sneller, wat de albedo verlaagt en de opwarming van de aarde versnelt. Een soortgelijk effect vind plaats in onze steden en industriegebieden. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de albedo van oppervlakken bij het bepalen van het lokale klimaat en in een breder perspectief zelfs de opwarming van de aarde.

Samengevat

Albedo licht is een belangrijke factor bij het bepalen van het lokale klimaat en de opwarming van de aarde. Oppervlakken met een lage albedo dragen bij aan hogere temperaturen en meer energieverbruik, terwijl oppervlakken met een hoge albedo juist bijdragen aan lagere temperaturen en minder energieverbruik. Het is daarom belangrijk om bij het ontwerp van onze gebouwen, platte daken en stedelijke omgevingen rekening te houden met de albedo van oppervlakken.

Meer lezen?

> Het NYC CoolRoofs-initiatief: Hoe New York zijn daken wit maakt

> Gewichtsverschil witte dakverf ten opzichte van bitumen dakbedekking

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen