Nieuws & artikelen

Het NYC CoolRoofs-initiatief: Hoe New York zijn daken wit maakt

Waarom zijn onze daken in Nederland zwart? En hoe doen ze dit in andere landen?

Luchtfoto van witte daken in de South Bronx, New York City, Google
Luchtfoto van witte daken in de South Bronx, New York City, Google

In Nederland zijn platte daken vaak bedekt met bitumen of EPDM. Maar waarom zijn deze daken meestal zwart? In deze blog duiken we in de geschiedenis en eigenschappen van deze materialen en kijken we naar mogelijke alternatieven.

In het kort:

  • Tussen 2009 en 2014 is er in New York 560.000 vierkante meter dak wit geverft.
  • Koele daken verminderen de CO2-uitstoot in New York City met een snelheid van 2,85 kilo per vierkante meter gecoat dak.
  • In het eerste volledige jaar bekleedde NYC °Cool Roofs 1 miljoen vierkante meter daken, een vermindering van 227 ton koolstof.

Zomers worden steeds warmer, en in de stad liggen de temperaturen enkele graden hoger dan op het omliggende platteland. Maar volgens onderzoek hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Het systematisch vervangen van donkere oppervlakken door witte oppervlakken zou de maximale temperaturen in een stedelijk gebied tijdens langdurig warme periodes met 2 graden Celsius of meer kunnen verlagen. Met de toenemende effecten van klimaatverandering en verstedelijking die "stedelijke hitte-eilanden" intensiveren, wordt de zaak voor dergelijke innovaties om ons koel te houden sterker.

Witte daken in New York in opkomst

In New York is er een opkomst van witte daken. Deze daken zijn bedekt met een witte coating die zonlicht reflecteert en het dak koeler houdt. Dit kan de energiekosten voor koeling verminderen en de hitte-eilanden in de stad helpen verminderen. Hitte-eilanden zijn stedelijke gebieden die warmer zijn dan hun omgeving vanwege de hoge dichtheid van bebouwing en verharding.

560.000 vierkante meter wit dak

Het initiatief NYC °CoolRoofs stimuleert eigenaren van gebouwen in New York City om hun daken te koelen door een reflecterende witte coating aan te brengen. Deze coating vermindert het energieverbruik, de koelingskosten en de koolstofemissies. Het programma bestrijdt niet alleen het hitte-eiland-effect, maar ondersteunt ook het doel van New York City om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 30% te verminderen, zoals uiteengezet in PlaNYC - het uitgebreide duurzaamheidsplan van de stad.

Aan het einde van 2014 had NYC Cool Roofs al 560.000 vierkante meter voet aan gebouwdaken gecoat met reflecterende verf om de risico's van klimaatverandering in verband met stedelijke hitte aan te pakken. Het recente plan voor groene gebouwen van de stad verbindt zich ertoe om minstens één miljoen vierkante voet per jaar extra te coaten om het hitte-eiland-effect te blijven verminderen en energiebesparingen te bieden in betaalbare huisvesting, openbare gebouwen en non-profitorganisaties.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Heeft Nederland een soortgelijk initiatief?

In New York lijkt het wit verven van daken zijn vruchten af te werpen. Hoewel het in Nederland nog niet zo wijdverspreid is als in New York, groeit de bewustwording van de voordelen van witte daken en zijn er steeds meer gebouwen die onze witte dakverf toepassen, maar een initiatief blijft uit.

Toch kan het veel voordelen opleveren voor panden met traditionele dakbedekking. Naast het tegengaan van het stedelijke hitte-eilanden, wordt de binnentempratuur een stuk aangenamer. Ook werkt de airco een stuk efficienter en verhoog je het rendement van je zonnepanelen. Maar de meestvoorkomende reden om daken wit te verven is omdat het de levensduur van het dak flink verhoogd.

430 miljoen m2 platte daken

Nederland telt een grote hoeveelheid platte daken, ongeveer 430 miljoen vierkante meter. Bitumen en EPDM zijn populaire materialen voor deze daken. Beide materialen hebben van nature een donkere kleur, waardoor de daken meestal zwart zijn. Al deze daken kunnen dus een stuk koeler gemaakt worden met onze witte dakverf, met alle bijkomende voordelen.

Waarom zijn bitumen en EPDM meestal zwart?

Bitumen en EPDM zijn populaire materialen voor platte daken vanwege hun duurzaamheid en waterdichtheid. Bitumen is een mengsel van aardolie en zand en wordt op het dak aangebracht als een hete vloeistof. EPDM is een synthetisch rubber dat als een vlakke folie op het dak wordt geplaatst. Beide materialen hebben van nature een donkere kleur, waardoor de daken meestal zwart zijn. Dit komt doordat bitumen en EPDM gevoelig zijn voor uv-straling van de zon. De donkere kleur beschermt de materialen tegen deze straling, waardoor ze minder snel uitdrogen en scheuren.

Daken in Zuid-Europa

In zuidelijke landen zoals Spanje, Italië en Griekenland zijn daken vaak lichter dan in Nederland. Dit heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van klei in deze landen. Klei is namelijk een veelvoorkomend materiaal voor dakpannen en heeft van nature een rode of oranje kleur. Dit is niet de enige reden: deze landen hebben vaak een mediterraan klimaat met veel zon, waardoor een lichtere kleur dak gunstig kan zijn om de hitte buiten te houden. In warmere landen worden ook veel meer witte auto’s verkocht dan hier om dezelfde reden; het buitenhouden van de hitte.

Vraag een offerte aan

Wil jij ook profiteren van de voordelen van het wit coaten van je dak? Vraag dan nu een offerte aan en ontdek hoe eenvoudig het is om je huis of gebouw te verduurzamen. Met onze professionele service en hoogwaardige materialen ben je verzekerd van een duurzame en waardevolle investering. Samen creëren we een betere toekomst voor ons allemaal.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

> Witte daken tegen stedelijke hitte-eilanden: hoe ze kunnen helpen steden koeler te maken

> Zonnepanelen en een wit dak: 30% meer energie-opbrengst

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen