Nieuws & artikelen

Witte daken tegen stedelijke hitte-eilanden: hoe ze kunnen helpen steden koeler te maken

‍Stedelijke hitte-eilanden zijn gebieden in steden die warmer zijn dan hun omgeving.

Stedelijke hitte-eilanden zijn gebieden in steden die warmer zijn dan hun omgeving. Dit komt door de vele gebouwen, zwarte en betonnen oppervlakken en weinig groen in de stad. Deze gebieden kunnen tot wel 10 graden Celsius warmer zijn dan de omliggende gebieden. Dit heeft niet alleen invloed op het comfort van de bewoners, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen en een hogere energierekening.

Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van witte daken. Witte daken weerkaatsen meer zonlicht dan donkere daken, waardoor de temperatuur van het dak en de omliggende gebieden lager blijft. Dit kan helpen om stedelijke hitte-eilanden te verminderen en steden koeler te maken.

Hoe werkt de albedo-effect?

Witte daken werken door middel van het albedo-effect. Dit is het vermogen van een oppervlak om zonlicht te weerkaatsen. Donkere oppervlakken, zoals asfalt en zwart dakbedekking, absorberen meer zonlicht en warmte dan lichte oppervlakken, zoals witte dakbedekking. Hierdoor worden donkere oppervlakken warmer dan lichte oppervlakken.

Meer over het albedo-effect weten? Klik hier!

Wanneer de temperatuur van een dak stijgt, kan dit leiden tot een hogere temperatuur in de omliggende gebieden. Dit komt doordat de warmte van het dak wordt afgegeven aan de lucht en de omliggende gebouwen en oppervlakken. Dit kan op zijn beurt leiden tot een stedelijk hitte-eiland.

Door een witte coating aan te brengen op het dak, wordt meer zonlicht gereflecteerd en wordt minder warmte geabsorbeerd. Hierdoor blijft de temperatuur van het dak en de omliggende gebieden lager. Dit kan helpen om stedelijke hitte-eilanden te verminderen en steden koeler te maken.

De voordelen van witte daken in steden

Vermindering van stedelijke hitte-eilanden: Witte daken kunnen helpen om stedelijke hitte-eilanden te verminderen en steden koeler te maken. Dit kan leiden tot een verbetering van het comfort van de bewoners en kan gezondheidsproblemen verminderen.

Vermindering van energiekosten: Witte daken kunnen ook helpen om de energiekosten te verminderen. Doordat de temperatuur van het dak lager blijft, hoeft het gebouw minder te koelen en kan er dus bespaard worden op de energierekening.

Verlenging van de levensduur van het dak: Witte daken gaan langer mee dan donkere daken. Dit komt doordat ze minder snel slijten door de lagere temperaturen. Daarnaast verlengt ons product de levensduur van je dak met 25 jaar.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Het gebruik van witte daken in steden

Het gebruik van witte daken in steden is nog niet wijdverspreid. Dit komt doordat er nog weinig bekend is over de voordelen van witte daken en omdat de kosten van de installatie hoger zijn dan die van traditionele daken. Toch zijn er steeds meer steden die het gebruik van witte daken aanmoedigen en soms zelfs subsidies bieden voor de installatie ervan.

Hoewel het wit coaten van je pand nog niet erg bekend is in Nederland, wordt het in landen met een warmer klimaat al lang ingezet om de omgevingstemperatuur te verlagen. Kijk bijvoorbeeld naar Zuid-Europese landen als Spanje en Italië, of - misschien wel het beste voorbeeld - het Griekse eiland Santorini, waar niet alleen de daken, maar het gehele huis vaak wit is.

Conclusie

Witte daken zijn een slimme keuze voor steden die koeler willen worden en willen bijdragen aan een duurzame toekomst. Door het albedo-effect wordt meer zonlicht gereflecteerd en wordt minder warmte geabsorbeerd. Dit kan helpen om stedelijke hitte-eilanden te verminderen en steden koeler te maken. Bovendien kunnen witte daken helpen om energiekosten te verminderen en de levensduur van daken te verlengen.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw pand? Vraag dan nu een offerte aan en ontdek hoeveel je kunt besparen met een wit dak!

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen