Nieuws & artikelen

Bitumen Dakbedekking: Een blik op de milieu-impact

Hoe milieuvriendelijk is een bitumen dak eigenlijk?

Bitumen dakbedekking, een gevestigde keuze voor veel huiseigenaren en bouwers, staat bekend om zijn levensduur en weerstand tegen water. Maar hoe milieuvriendelijk is een bitumen dak eigenlijk? Laten we dieper ingaan op de milieu-impact van bitumen dakbedekking en de implicaties ervan voor jou en de planeet.

De hitte factor: Bitumen daken en thermisch comfort

Bitumen daken hebben de neiging om hitte te absorberen, wat kan leiden tot een aanzienlijke verhoging van de temperatuur in je huis, vooral tijdens de zomermaanden. Dit kan niet alleen leiden tot ongemakkelijk warme leefruimtes, maar het kan ook je afhankelijkheid van airconditioning verhogen, wat op zijn beurt je energieverbruik en CO2-uitstoot kan verhogen.

Daarnaast kan de hitte die door bitumen daken wordt vastgehouden ook bijdragen aan het stedelijk hitte-eiland effect, waarbij stedelijke gebieden aanzienlijk warmer worden dan hun omringende landelijke gebieden. Dit kan leiden tot hogere energiekosten en kan ook schadelijk zijn voor de lokale flora en fauna.

Minder afval: Bitumen Dakbedekking en Afvalbeheer

Een van de voordelen van bitumen dakbedekking is dat het kan bijdragen tot het verminderen van bouwafval. Bitumen dakbedekking is duurzaam en kan vele jaren meegaan, wat betekent dat je minder vaak je dakbedekking hoeft te vervangen.

Bovendien kan oud bitumen dakmateriaal worden gerecycled en gebruikt in de productie van nieuw bitumen, wat kan helpen om de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat te verminderen. Helaas is dit proces erg kostbaar en wordt het nog niet vaak gedaan.

De impact op airco’s: Bitumen daken en energie-efficiëntie

Zoals eerder vermeld, kunnen bitumen daken leiden tot hogere temperaturen in je huis, wat betekent dat je airco harder moet werken om je huis koel te houden. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik en hogere energierekeningen. Omdat veel airco’s op het dak geplaatst worden, betekend dit dat deze ook harder moeten werken om de lucht af te koelen voordat deze naar binnen komt.

Bovendien kan de extra belasting op je airco door de hogere temperaturen leiden tot meer slijtage van het apparaat, wat kan resulteren in hogere onderhouds- en reparatiekosten.

Alternatieven, zoals een witte dakcoating, zorgen ervoor dat je airco's tot wel 30% efficiënter werken.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Zonnepanelen en bitumen daken: Een minder efficiënte combinatie

Bitumen daken kunnen ook de efficiëntie van zonnepanelen negatief beïnvloeden. De hoge temperaturen op een bitumen dak kunnen de prestaties van zonnepanelen verminderen, omdat zonnepanelen minder efficiënt werken bij hoge temperaturen.

Daarnaast kan het extra gewicht van een bitumen dak de installatie van zonnepanelen bemoeilijken, wat kan leiden tot hogere installatiekosten.

De CO2 uitstoot: Installatie en verwijdering van bitumen daken

Het plaatsen en verwijderen van bitumen daken gaat gepaard met aanzienlijke CO2-uitstoot. Dit komt doordat het productieproces van bitumen, dat van fossiele oorsprong is, veel energie vergt en dus bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.

Bovendien is de verwijdering van bitumen daken ook een bron van CO2-uitstoot. Hoewel bitumen in theorie kan worden gerecycled, wordt het in de praktijk vaak gestort of verbrand, wat ook bijdraagt aan de CO2-uitstoot. Dit komt omdat de oude methoden van verwijdering goedkoper zijn dan recycling en omdat veel EU-landen zwaar hebben geïnvesteerd in afvalverbrandingsinstallaties die brandstof nodig hebben

Een mogelijke oplossing: Witte verf op bitumen daken

Een mogelijke oplossing voor de hitteabsorptie van bitumen daken is het gebruik van witte verf of coating op je dak. Witte verf kan de zonnestraling reflecteren en zo helpen om de temperatuur van het dak en het huis te verlagen. Je binnenklimaat wordt zo dus een stuk aangenamer. Het verlengt de levensduur van je dak even lang als dat van een nieuwe laag bitumen (zo’n 25 jaar).

Bovendien kan witte verf ook de efficiëntie van zonnepanelen op bitumen daken verhogen. Door het dak koeler te houden, kan witte verf helpen om de prestaties van zonnepanelen te verbeteren, omdat zonnepanelen minder efficiënt werken bij hoge temperaturen.

Bitumen daken en het milieu

Hoewel bitumen daken bepaalde voordelen hebben, zoals duurzaamheid en waterbestendigheid, zijn er ook aanzienlijke milieueffecten die in overweging moeten worden genomen. Van de bijdrage aan het hitte-eiland effect tot de hogere CO2-uitstoot bij de productie en verwijdering, bitumen daken hebben zeker hun milieu-uitdagingen.

Maar er zijn ook mogelijkheden om deze uitdagingen aan te pakken, zoals het gebruik van witte verf om de warmteabsorptie te verminderen of het bevorderen van de recycling van bitumen om de afvalproductie en CO2-uitstoot te verminderen.

Tot slot: Jouw rol in een duurzamere toekomst

Het is belangrijk om te onthouden dat we als huiseigenaren en consumenten een rol hebben te spelen in de keuze voor duurzamere bouwmaterialen. Door ons bewust te zijn van de milieu-impact van onze keuzes, kunnen we actief bijdragen aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het bevorderen van een duurzamere toekomst.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen