Nieuws & artikelen

Plat Dak Wit Maken: Verkoelen & Besparen op energiekosten

Een zwart plat dak wit maken zorgt voor een flinke verkoeling en vermindert de koelingsbehoeften van je pand tot wel 20%.

dak wit gemaakt met coating
dak wit gemaakt met coating

Waarom een plat dak wit maken?

Heb je ooit nagedacht over het wit maken van je platte dak? Deze simpele verandering kan een wereld van verschil maken voor zowel je comfort als je portemonnee.

Temperatuurregulatie en comfort verhoging

Witte daken reflecteren meer zonlicht en absorberen minder warmte dan donkere daken. Dit betekent dat de temperatuur van je dak en daarmee je interieur significant lager kan zijn. Bewoners van huizen met witte daken ervaren een merkbaar koeler binnenklimaat, wat leidt tot meer comfort zonder continu de airconditioning aan te hoeven zetten.

Energiebesparing door verminderde airco behoefte

Door de verlaagde temperatuur binnenin het huis is er minder noodzaak om de airconditioning aan te zetten. Dit leidt tot een directe besparing op je energierekening. Studies tonen aan dat het wit maken van een plat dak kan resulteren in een vermindering van de koellast tot wel 20%.

Verlenging levensduur van je dak

UV-stralen en hoge temperaturen kunnen de levensduur van je dak aanzienlijk verkorten. Een witte coating reflecteert zonlicht en vermindert de temperatuur van het dakoppervlak, wat leidt tot minder slijtage en een langere levensduur van je dakbedekking.

Hoe een zwart plat dak wit maken het verschil maakt

Het verschil tussen een zwart en een wit dak is niet alleen esthetisch. Het heeft ook een aanzienlijke impact op de temperatuur en energie-efficiëntie van je huis.

Temperatuurverschil tussen zwarte en witte daken

Zwarte daken kunnen in de volle zon temperaturen tot 80°C bereiken, terwijl witte daken aanzienlijk koeler blijven, vaak tot wel 30°C lager. Dit enorme verschil in oppervlaktetemperatuur heeft een direct effect op de temperatuur binnen in het gebouw.

Reflectie versus absorptie van zonlicht

Zwarte daken absorberen tot 90% van het zonlicht en zetten dit om in warmte, terwijl witte daken tot 85% van het zonlicht reflecteren. Deze reflectie vermindert de warmteabsorptie aanzienlijk, wat resulteert in een koeler dak en interieur.

Impact op de binnentemperatuur van je huis

Een koeler dak betekent een koeler huis. Door het dak wit te maken, kan de binnentemperatuur met enkele graden dalen, wat zorgt voor een comfortabelere leefomgeving en minder behoefte aan mechanische koeling.

Dak van een Bedrijfspand Wit Maken

Het wit maken van het dak van een bedrijfspand is een investering die zich op meerdere manieren terugbetaalt. Het ook substantiële langetermijnvoordelen voor zowel de bedrijfsvoering als het milieu.

Voordelen van een Wit Dak voor Bedrijfspanden

Energiebesparing: Het meest tastbare voordeel van een wit dak is de significante reductie in energiekosten. Door de zonnestralen te reflecteren in plaats van te absorberen, blijft het binnen aanzienlijk koeler. Dit vermindert de noodzaak voor airconditioning, wat leidt tot lagere energierekeningen.

Duurzaamheid: Witte daken dragen bij aan de duurzaamheid van een bedrijfspand. Ze verminderen de warmte-eilandeffecten in stedelijke gebieden en verlagen de CO2-uitstoot door een verminderde behoefte aan koeling. Dit past binnen de groeiende vraag naar milieuvriendelijke bedrijfspraktijken en kan zelfs bijdragen aan een beter bedrijfsimago.

Verlengde levensduur van het dak: UV-straling en hoge temperaturen kunnen de levensduur van een dak verkorten. Een witte coating beschermt het dak tegen deze elementen, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd en toekomstige vervangingskosten worden verminderd.

Comfortabele werkomgeving: Een koeler dak betekent een koeler interieur. Dit zorgt voor een comfortabelere werkomgeving voor werknemers, wat kan leiden tot een hogere productiviteit.

De kosten en ROI van je dak wit maken

De investering in een wit dak kan zich op verschillende manieren terugbetalen.

Gemiddelde kosten van materialen en arbeid

De kosten voor het wit maken van je dak variëren afhankelijk van de grootte van je dak en het type coating dat je kiest. Gemiddeld kun je rekenen op een investering €40 tot €60 per vierkante meter. Dat is een stuk goedkoper dan bitumen dakbedekking dat gemiddeld €45 tot €85 per vierkante meter kost.

Berekenen van de besparing op je energierekening

Een wit dak kan de koelingsbehoeften van je pand tot 20% verminderen, wat leidt tot significante besparingen op je energierekening, vooral tijdens de warme maanden.

Hoe snel verdient een wit dak zich terug?

De terugverdientijd van een wit dak hangt af van verschillende factoren, zoals de initiële kosten, je energiebesparing, en de levensduurverlenging van je dak. Veel eigenaren ervaren binnen enkele jaren al een duidelijk verschil in kosten in vergelijking tot traditionele dakbedekking zoals bitumen.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Kiezen voor dakcoating

Dakcoating staat niet alleen esthetische, maar beschermt ook je dak. Dakcoating beschermt tegen diverse weersinvloeden, UV-straling en slijtage, waardoor de levensduur van je dakbedekking aanzienlijk verlengd kan worden. Daarnaast biedt het een oplossing voor bestaande problemen zoals lekkages en kan het eenvoudig over bestaande dakbedekkingen zoals bitumen worden aangebracht.

Verleng de levensduur tot 25 jaar

Dakcoating kan de levensduur van je dak met wel 25+ jaar verlengen. Deze coatings vormen een beschermende laag die het dak beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht, regen, wind en temperatuurschommelingen. Hierdoor wordt de afbraak van het materiaal vertraagd en blijft je dakbedekking langer intact, waardoor dure vervangingen uitgesteld of zelfs voorkomen kunnen worden.

Herstelt lekkage

Een van de praktische voordelen van dakcoating is het vermogen om lekkages te herstellen. Coatings zijn ontworpen om naadloos over het dakoppervlak te hechten, waardoor bestaande lekken worden afgedicht en nieuwe lekken worden voorkomen. Dit maakt dakcoating een kosteneffectieve oplossing voor het waterdicht maken van je dak, met name in gevallen waar traditionele reparaties ingrijpend of onpraktisch zouden zijn.

Kan aangebracht worden over bestaande bitumen dakbedekking

Een ander voordeel van dakcoating is de compatibiliteit met bestaande dakbedekkingen, zoals bitumen. Zonder de noodzaak voor volledige vervanging, kan de coating direct over de bestaande bitumen laag worden aangebracht, wat zorgt voor een snelle en efficiënte upgrade van je dak. Het kiezen van dakcoating biedt dus zowel op korte als lange termijn voordelen, door de bescherming, functionaliteit en duurzaamheid van je dak aanzienlijk te verbeteren.

Stap-voor-stap je platte dak wit maken

Bij Coole Daken zijn wij gespecialiseerd in het coaten van daken. Wij hanteren het onderstaande proces voor specialistische installatie van een nieuwe daklaag.

1. Indicatie offerte aanvragen

Het proces begint met het aanvragen van een indicatieve offerte. Dit is een eerste stap waarbij je basisinformatie over je dak verstrekt, zoals de grootte, de huidige staat, en je specifieke wensen of eisen. Op basis van deze informatie krijg je een geschatte kostenindicatie. Dit geeft je een goed beeld van de mogelijke investering zonder dat er direct iemand naar je dak hoeft te kijken.

2. Dakcheck op afstand

Na de indicatie offerte volgt een dakcheck op afstand. Tegenwoordig kunnen we veel dakinspecties op afstand worden uitgevoerd met behulp van satellietbeelden of andere digitale middelen. Dit stelt de ons in staat om een beter begrip van je dak te krijgen en eventuele bijzonderheden op te merken die de offerte of het werk kunnen beïnvloeden.

3. Definitieve offerte

Met de informatie verzameld uit de dakcheck op afstand, wordt een definitieve offerte opgesteld. Deze offerte zal meer gedetailleerd zijn en rekening houden met specifieke uitdagingen of behoeften van je dak.

4. Dak wit coaten

Zodra je akkoord gaat met de offerte, kan het werk beginnen. Het coaten van je dak met een witte coating is een specialistisch proces dat meestal binnen enkele dagen kan worden voltooid, afhankelijk van de grootte en staat van je dak. Het proces omvat een grondige reiniging van het dak, het aanbrengen van een vlies op scheuren of lekkage indien nodig, en uiteindelijk het aanbrengen van de witte dakcoating. Deze coating reflecteert zonlicht, vermindert de warmteopname en verlengt de levensduur van je dak.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen