Nieuws & artikelen

Bitumen dak repareren vanwege lekkage, scheuren in naden of slijtage

Een bitumen dak kan gerepareerd of vervangen worden met nieuwe bitumen of siliconen coating.

Reparatie aan bitumen dak vanwege lekkage
Reparatie aan bitumen dak vanwege lekkage

Bitumen, vaak aangeduid als dakleer, is een populair materiaal voor dakbedekking, vooral op platte daken. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Echter, net als elk ander materiaal, heeft bitumen onderhoud nodig om zijn levensduur te maximaliseren.

Wat is een Bitumen Dak?

Een bitumen dak is een type dakbedekking dat voornamelijk wordt gebruikt voor platte of licht hellende daken. Het materiaal, bekend als bitumen of dakleer, is eigenlijk een soort asfalt. Bitumen daken zijn geliefd vanwege hun betrouwbaarheid en gaan, mits goed onderhouden, 20 tot 40 jaar mee. Er zijn twee hoofdtypen bitumen: SBS (Styreen-Butadieen-Styreen) en APP (Atactisch Polypropyleen). SBS-bitumen is elastisch en daardoor zeer geschikt voor ondergronden die uitzetten of krimpen, terwijl APP-bitumen extra weerstand biedt tegen UV-stralen en extreme temperaturen.

Waarom je bitumen dak repareren?

Het tijdig repareren van je bitumen dak is cruciaal om ernstige schade en hoge kosten in de toekomst te voorkomen. Wanneer bitumen daken beginnen te verslechteren, kunnen ze lekken veroorzaken, wat leidt tot schade aan het dakbeschot en uiteindelijk aan de binnenkant van je huis. Door proactief scheuren, blazen of andere beschadigingen aan te pakken, behoud je niet alleen de integriteit van je dak, maar verleng je ook de levensduur ervan aanzienlijk.

DIY: Zelf Je Bitumen Dak Repareren

Doe-het-zelven kan een kosteneffectieve manier zijn om je bitumen dak te repareren. Voor kleinere reparaties heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig, zoals een doek, harde borstel, stanleymes, sneldrogende voorstrijk, plamuurmes, reparatiepasta, en eventueel een polyester verstevigingsmat en zelfklevend afdichtingsband. Het reparatieproces omvat het grondig reinigen van het beschadigde gebied, insnijden en terugvouwen van het bitumen, het aanbrengen van reparatiepasta, en het bedekken met verstevigingsmateriaal indien nodig. Het is belangrijk om stap voor stap te werken en zorgvuldig te zijn om een effectieve reparatie te garanderen.

Overwegingen voor het Repareren van Bitumen Dak

Voordat je besluit om zelf je bitumen dak te repareren, is het belangrijk om een paar factoren in overweging te nemen. Beoordeel eerst de omvang van de schade. Kleine scheurtjes of blazen kunnen vaak zelf gerepareerd worden, maar bij uitgebreide schade is het wellicht verstandiger om een professional in te schakelen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken die specifiek geschikt zijn voor bitumen dakbedekking. Veiligheid is ook een belangrijke overweging; zorg ervoor dat je een stabiele ladder gebruikt en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

Bitumen Coating als Oplossing

Bitumen coating is een uitstekende optie voor het herstellen van een versleten bitumen dak. Deze coating werkt als een vloeibaar dakmembraan, dat niet alleen bestaande schade herstelt, maar ook extra bescherming biedt tegen toekomstige slijtage en lekkage. Het aanbrengen van bitumen coating is relatief eenvoudig en kan het dak aanzienlijk verjongen. Bovendien is het beschikbaar in verschillende kleuren, wat extra esthetische opties biedt. Een interessant aspect van witte bitumen coating is de verkoelende werking, wat in de zomermaanden kan leiden tot lagere temperaturen binnenin het gebouw.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Kosten van Bitumen Dak Repareren

De kosten voor het repareren van een bitumen dak variëren sterk, afhankelijk van de omvang van de schade en of je kiest voor doe-het-zelf reparatie of een professional inhuurt. Voor eenvoudige, zelf uitgevoerde reparaties moet je rekening houden met de kosten van materialen zoals reparatiepasta en rubbercoating, die kunnen variëren van 26 tot 34 euro per liter. Als je echter kiest voor een volledige vernieuwing van je bitumen dak door een professional, kunnen de kosten oplopen tot 40 tot 60 euro per vierkante meter voor nieuwe bitumen dakbedekking, of zelfs meer voor alternatieve materialen zoals EPDM of PVC. Deze prijzen zijn exclusief eventuele kosten voor dakisolatie.

Wanneer een Professional Inschakelen?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf reparaties uit te voeren, zijn er situaties waarin het inschakelen van een professionele dakdekker de beste keuze is. Dit is vooral het geval wanneer de schade uitgebreid is of als je twijfelt over de juiste aanpak. Een professionele dakdekker kan een grondige analyse van je dak uitvoeren, advies geven over de meest geschikte materialen en producten, en zorgen voor een correcte en efficiënte uitvoering van de reparatie. Daarnaast zijn er financiële voordelen, zoals mogelijke subsidies en lagere btw-tarieven, wanneer je kiest voor een volledige vernieuwing van je dakbedekking.

Wanneer het Dak Vervangen?

Het vervangen van een bitumen dak is een belangrijke overweging, vooral als het dak ouder is dan 20 jaar of tekenen van ernstige slijtage vertoont, zoals diepe scheuren, blazen of waterinfiltratie. Als je regelmatig problemen ondervindt ondanks reparaties, kan het tijd zijn voor een volledige vervanging. Een nieuw dak biedt niet alleen meer zekerheid tegen lekkages, maar biedt ook de mogelijkheid om te kiezen voor modernere, duurzamere materialen zoals siliconen dakcoating, EPDM of groendaken.

Conclusie en Laatste Tips

Regelmatige inspectie en onderhoud kunnen de levensduur van je dak aanzienlijk verlengen. Vergeet niet dat veiligheid altijd voorop staat. Als de reparatie te complex lijkt of als je twijfelt, is het altijd verstandig om een professional in te schakelen. Denk aan de lange termijn: een goed onderhouden dak beschermt niet alleen je huis, maar verhoogt ook de waarde ervan.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen