Nieuws & artikelen

De verborgen kosten van traditionele dakbedekkingen en hoe je deze kunt vermijden

In deze blog zullen we bespreken wat de verborgen kosten zijn van traditionele dakbedekkingen en hoe je deze kunt vermijden.

ls je een dakbedekking moet vervangen of een nieuw dak moet installeren, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de initiële kosten, maar ook naar de verborgen kosten op lange termijn. Traditionele dakbedekkingen zoals bitumen, PVC en EPDM zijn misschien goedkoper in aanschaf, maar ze kunnen in de loop van de tijd leiden tot aanzienlijke kosten. In deze blog zullen we daarom bespreken wat de verborgen kosten zijn van traditionele dakbedekkingen en hoe je deze kunt vermijden.

Gemiddelde prijs van een Bitumen en EPDM dak

Bitumen

Bitumen dakbedekking is een populaire keuze voor platte en licht hellende daken vanwege de duurzaamheid en de relatief lage kosten. De gemiddelde prijs voor het aanbrengen van bitumen dakbedekking ligt tussen de € 25,- en € 50,- per vierkante meter. De levensduur van bitumen dakbedekking is ongeveer 25 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, de weersomstandigheden en het onderhoud. Regelmatig onderhoud en inspectie van het bitumendak kunnen de levensduur verlengen en eventuele problemen vroegtijdig opsporen

EPDM

EPDM dakbedekking is een synthetisch rubbermembraan dat zeer geschikt is voor platte en licht hellende daken. De prijs voor het aanbrengen van EPDM dakbedekking varieert tussen de € 40,- en € 80,- per vierkante meter. Deze prijs omvat het materiaal, de arbeid en eventuele extra kosten zoals het verwijderen van de oude dakbedekking en de voorbereiding van het dakoppervlak. EPDM staat bekend om zijn uitstekende weerbestendigheid en lange levensduur, die kan oplopen tot wel 40 jaar. Net als bij bitumen dakbedekking, helpt regelmatig onderhoud en inspectie van het EPDM-dak om de levensduur te verlengen en eventuele problemen tijdig te signaleren.

Kosten van het vervangen van traditionele dakbedekkingen

Er zitten grote verschillen in de kosten van traditionele dakbedekkingen. Zo is een bitumen dak in veel gevallen goedkoper dan een EPDM dak. In ruil voor de meerprijs van een EPDM dak krijg je wel een langere levensduur. Een groot voordeel is dat op een bitumen dak wel een keer een nieuwe laag kan worden aangebracht, mocht de dakconstructie dit kunnen houden. Daarna moet de complete dakconstructie wel worden vervangen en worden afgevoerd (of worden overlaagd met onze witte dakcoating voor nog een levensduur verlenging van 25 jaar ;)).

Bij het vervangen van een dakbedekking moet je daarom niet alleen rekening houden met de kosten van de materialen en arbeid, maar ook met de kosten van het verwijderen van de oude dakbedekking en het afvoeren van het afval.

Energiekosten

Een andere verborgen kostenpost van traditionele dakbedekkingen zijn de energiekosten. Donkere daken absorberen meer zonlicht en warmte, waardoor de binnentemperatuur van het gebouw stijgt. Dit kan leiden tot hogere kosten voor airconditioning en ventilatie, vooral tijdens de zomermaanden. Witte dakcoating daarentegen reflecteert het zonlicht en vermindert het stedelijk hitte-eiland effect, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op energiekosten.

Onderhoudskosten

Traditionele dakbedekkingen vereisen vaak meer onderhoud dan witte dakcoating. Bijvoorbeeld, bitumen daken zijn vatbaar voor barsten en scheuren, vooral in koude klimaten of klimaten met veel temperatuurverschillen. Dit kan leiden tot waterinfiltratie en beschadiging van het dak. PVC en EPDM daken kunnen ook beschadigd raken door extreme temperaturen en UV-straling. Witte dakcoating daarentegen vereist weinig tot geen onderhoud en is bestand tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Verhoogde levensduur

Door te kiezen voor witte dakcoating in plaats van het vervangen van je traditionele dakbedekkingen, kun je de verborgen kosten op lange termijn verminderen. Witte dakcoating vereist minder onderhoud, waardoor je geld bespaart op reparaties en vervangingen. Daarnaast bespaar je op energiekosten omdat witte dakcoating het zonlicht reflecteert en het binnenshuis koeler houdt.

Andere voordelen van witte dakcoating

Naast de kostenbesparingen heeft het gebruik van witte dakcoating nog meer voordelen. Zo draag je bij aan het verminderen van het stedelijk hitte-eiland effect en verleng je de levensduur van het dak. Bovendien kan het de waarde van je huis verhogen en zorgen voor een betere isolatie.‍

Het vervangen van traditionele dakbedekkingen kan duur zijn, vooral als je rekening houdt met de verborgen kosten op lange termijn. Door te kiezen voor witte dakcoating kun je deze kosten verminderen en geld besparen op energiekosten en onderhoud. Daarnaast draag je bij aan het verminderen van het stedelijk hitte-eiland effect en profiteer je van andere voordelen zoals een verhoogde waarde van je huis en een betere isolatie.

Benieuwd wat een wit dak jou op kan leveren? Vul de besparingscalculator in of vraag een prijsindicatie aan.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen