Nieuws & artikelen

Wit dak: de voordelen, soorten & vergelijking tot bitumen daken

Een wit dak komt steeds vaker voor. Ontdek de voordelen, soorten en vergelijking tussen bitumen en witte daken.

wit dak op een plat bedrijfspand
wit dak op een plat bedrijfspand

Wat is een wit dak?

Wanneer we het hebben over een 'wit dak', verwijzen we naar een dakbedekking die speciaal is ontworpen om zonlicht te reflecteren in plaats van te absorberen. Dit type dakbedekking, vaak aangeduid als een 'cool roof', kan bestaan uit verschillende materialen, waaronder witte dakcoating, speciale reflecterende verf, of zelfs lichtgekleurde dakpannen. Het primaire doel van een wit dak is het verminderen van de warmteopname, wat leidt tot een verlaging van de temperatuur van zowel het dakoppervlak als het interieur van het gebouw eronder.

De voordelen van een wit dak

Een wit dak biedt meerdere voordelen, zowel op het gebied van persoonlijk comfort als in termen van milieu-impact. Hier zijn enkele van de meest significante voordelen:

 • Verkoelt het dak: Een wit dak kan de temperatuur van je dak aanzienlijk verlagen, vooral tijdens hete zomerdagen. Dit komt omdat het witte oppervlak zonlicht reflecteert in plaats van het te absorberen.
 • Energiebesparend: Door de lagere daktemperatuur hoeft je airconditioning minder hard te werken, wat leidt tot een vermindering van je energieverbruik en -kosten.
 • Verbeterd het binnenklimaat: Een koeler dak betekent een koeler interieur. Dit verbetert het comfort binnen, vooral in ruimtes direct onder het dak.
 • Beter voor het milieu: Witte daken dragen bij aan de vermindering van het stedelijke hitte-eiland effect en verminderen de CO2-uitstoot door lagere energieconsumptie.
 • Levensduur van het Dak: Door de verminderde warmtebelasting op het dak, kunnen witte daken de levensduur van het dakmateriaal verlengen. Minder thermische stress betekent minder uitzetting en samentrekking van het materiaal, wat vaak leidt tot scheuren en lekkages in traditionele daken.
 • Verhoogd Rendement van Zonnepanelen: Voor gebouwen met zonnepanelen kan een wit dak het rendement van deze panelen verbeteren. De lagere daktemperatuur houdt de zonnepanelen koeler, wat hun efficiëntie verhoogt.

Deze voordelen maken witte daken tot een aantrekkelijke optie voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen, en voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

Wanneer kiezen voor een wit dak?

De beslissing om voor een wit dak te kiezen hangt af van verschillende factoren en situaties. Hier zijn enkele scenario's waarin een wit dak een ideale keuze zou zijn:

 1. Schade aan een dak repareren: Als je dak beschadigd is, biedt het overschakelen naar een wit dak een kans om niet alleen de schade te herstellen, maar ook om de algehele energie-efficiëntie en comfort van je gebouw te verbeteren.
 2. Een lekkend dak repareren: Witte dakcoatings zijn uitstekend in het afdichten van lekken en bieden een duurzame oplossing die verder gaat dan een eenvoudige reparatie.
 3. Ter vervanging van een bitumen dak: Vervanging van een traditioneel bitumen dak door een wit dak kan de warmteabsorptie aanzienlijk verminderen en de levensduur van het dak verlengen.
 4. Ter vervanging van een pvc dak: Voor diegenen die een pvc dak willen vervangen, kan een wit dak een milieuvriendelijker en energie-efficiënter alternatief zijn.
 5. Ter verkoeling van een gebouw: In gebieden met hoge temperaturen of gebouwen die vatbaar zijn voor oververhitting, kan een wit dak een effectieve manier zijn om de binnentemperatuur te verlagen en het comfort te verhogen.

Een bitumen dak vervangen met witte dakcoating

Het vervangen van een bitumen dak met een witte dakcoating is een slimme keuze voor eigenaren die op zoek zijn naar een kosteneffectieve, duurzame en energiebesparende oplossing. Witte dakcoating reflecteert zonlicht en vermindert de warmteabsorptie, wat resulteert in een koeler gebouw en lagere energiekosten. Bovendien is het aanbrengen van een witte dakcoating vaak minder ingrijpend en kosteneffectiever dan het volledig vervangen van een dak. Deze coating kan direct op het bestaande dak worden aangebracht, waardoor je dak een nieuwe, energie-efficiënte en duurzame levensduur krijgt zonder de laag bitumen te verwijderen.

Lekkage aan het dak repareren

Een lekkend dak kan voor veel problemen zorgen, maar witte dakcoating kan een oplossing bieden. Deze coating vormt een waterdichte laag die helpt lekken te dichten en toekomstige schade te voorkomen. Het is een effectieve manier om bestaande lekken te repareren en te voorkomen dat nieuwe ontstaan, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd en de onderhoudskosten worden verlaagd.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Bitumen dak repareren of vervangen met witte dakcoating

Een bitumen dak dat tekenen van slijtage vertoont, kan effectief worden gerepareerd of vervangen met witte dakcoating. Deze aanpak biedt een duurzame, kosteneffectieve oplossing die de levensduur van je dak aanzienlijk kan verlengen. De witte dakcoating biedt niet alleen een beschermende laag tegen lekkages en weersinvloeden, maar draagt ook bij aan een betere thermische efficiëntie van het gebouw. Dit is een ideale optie voor eigenaren die de voordelen van een wit dak willen benutten zonder de volledige kosten van een dakvervanging.

Het rendement van zonnepanelen verbeteren met een wit dak

Een wit dak kan een significante impact hebben op het rendement van zonnepanelen. Door de lagere daktemperatuur blijven zonnepanelen koeler, wat hun efficiëntie verhoogt. Bovendien kan het reflecterende oppervlak van een wit dak extra zonlicht naar de bifacial panelen sturen, wat de energieopbrengst verder kan verhogen. Dit maakt witte daken een aantrekkelijke optie voor gebouwen met zonnepanelen, vooral in gebieden met hoge zon-instraling.

Kosten van een wit dak

De kosten van een wit dak kunnen variëren, maar het is belangrijk om de langetermijnvoordelen te overwegen. Hoewel de initiële kosten iets hoger kunnen zijn dan die van traditionele dakbedekking, leiden de energiebesparingen en langere levensduur tot lagere totale kosten over de tijd.

 • Kosten in vergelijking tot een bitumen dak: Witte daken kunnen op lange termijn kosteneffectiever zijn dan traditionele bitumen daken door lagere energiekosten en minder onderhoud.
 • Kosten in vergelijking tot een groen dak: Hoewel groene daken hun eigen unieke voordelen hebben, zijn witte daken vaak goedkoper in zowel installatie als onderhoud.

De duurzaamheid van witte daken

Witte daken staan bekend om hun duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen UV-straling en thermische schokken, wat bijdraagt aan een langere levensduur. Dit vermindert de noodzaak voor frequente reparaties of vervangingen, wat zowel kosteneffectief als milieuvriendelijk is. Bovendien, door de vermindering van het energieverbruik, dragen witte daken bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van gebouwen.

Soorten witte daken

Er zijn verschillende soorten witte daken, elk geschikt voor specifieke toepassingen:

 • Een wit dak voor kantoor: Ideaal voor kantoorgebouwen, waar het kan helpen de binnentemperaturen te reguleren en energiekosten te verlagen.
 • Een wit dak voor bedrijfshallen: In grote, open ruimtes zoals bedrijfshallen kan een wit dak bijdragen aan een comfortabelere werkomgeving.
 • Een wit dak voor thuis: Voor woningen biedt een wit dak een uitstekende manier om koel te blijven in de zomer en energiekosten te besparen.

Het New York Coolroof Initiatief

Het New York Coolroof Initiatief is een inspirerend voorbeeld van hoe witte daken een positieve impact kunnen hebben op een stedelijke omgeving. Dit initiatief, gericht op het transformeren van traditionele zwarte daken in New York City naar energie-efficiënte witte daken, heeft niet alleen bijgedragen aan het verlagen van de gebouwtemperaturen, maar ook aan het verminderen van het stedelijke hitte-eiland effect. Door deze transformatie hebben veel gebouwen in de stad aanzienlijke energiebesparingen gerealiseerd, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Het initiatief toont aan hoe witte daken kunnen worden ingezet als een effectief middel om stedelijke gebieden koeler en milieuvriendelijker te maken.

Veelgestelde vragen over witte daken

Zijn witte daken duurder dan traditionele daken?

De kosten van een wit dak is vergelijkbaar aan traditionele dakbedekking. Op de lange termijn zal er met een wit dak bespaard worden door de energiebesparing en langere levensduur.

Hoe lang gaat een wit dak mee?

De levensduur van een wit dak kan variëren, maar over het algemeen kun je uitgaan van 25 jaar.

Kunnen witte daken worden toegepast op bestaande gebouwen?

Ja, witte dakcoatings kunnen worden aangebracht op bestaande daken, waardoor het een haalbare optie is voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen