Nieuws & artikelen

Vloeibare dakbedekking: siliconen coating voor een plat dak

Vloeibare dakbedekking is een nieuwere vorm van dakbedekking. Deze soort kan direct aangebracht worden op het bestaande dak.

vloeibare dakbedekking op een plat dak
vloeibare dakbedekking op een plat dak

Wat is Vloeibare Dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is een innovatieve oplossing voor het beschermen van daken. Deze vorm van dakbedekking wordt rechtstreeks op het dak aangebracht in een vloeibare vorm en hardt uit tot een naadloze, waterdichte laag. Dit type dakbedekking is ideaal voor zowel nieuwe daken als renovaties en kan over bestaande dakbedekkingen heen worden gelegd.

Wat is het verschil tussen vloeibare dakbedekking en dakcoating?

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een subtiel verschil tussen vloeibare dakbedekking en dakcoating. Vloeibare dakbedekking wordt gebruikt als een zelfstandige dakbedekking die een volledige beschermingslaag biedt. Dakcoating daarentegen wordt voornamelijk gebruikt om de levensduur van bestaande dakbedekkingen te verlengen door deze een extra beschermende laag te geven die reflecteert en beschermt tegen UV-straling en weersinvloeden.

Voordelen van Vloeibare Dakbedekking

Vloeibare dakbedekking biedt tal van voordelen die het een uitstekende keuze maken voor zowel particuliere als commerciële daken. Hieronder volgen nog enkele extra voordelen:

 • Kostenbesparend: In veel gevallen is het niet noodzakelijk om de oude dakbedekking te verwijderen voordat de vloeibare dakbedekking wordt aangebracht, wat zorgt voor een reductie in arbeidskosten en afval.
 • Naadloze bescherming: Een groot voordeel van vloeibare dakbedekking is dat het naadloos is, wat lekkages minimaliseert omdat er geen naden of verbindingen zijn waar water kan binnendringen.
 • Duurzaamheid: Deze dakbedekking is uiterst duurzaam en bestand tegen extreme weersomstandigheden, wat bijdraagt aan een langere levensduur van het dak.
 • Flexibiliteit: Het kan worden aangebracht op bijna elk type dakoppervlak, inclusief complexe vormen en rondingen.
 • Energie-efficiëntie: Vooral de witte variant van vloeibare dakbedekking reflecteert zonlicht en UV-stralen, waardoor het gebouw koeler blijft en energiekosten verlaagt.
 • Snel uithardend: Vloeibare dakbedekking kan snel uitharden, wat de tijd minimaliseert dat een dak mogelijk blootgesteld is aan elementen tijdens de installatie.
 • Milieuvriendelijk: Veel vloeibare dakbedekkingsopties bevatten minder vluchtige organische stoffen dan traditionele dakbedekkingssystemen.
 • Verbeterde esthetiek: Vloeibare dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan het uiterlijk van een gebouw verbeteren.

Toepassingen van Vloeibare Dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is uiterst veelzijdig en kan gebruikt worden in diverse toepassingen, wat het een populaire keuze maakt voor verschillende projecten:

 • Reparatie van bestaande daken: Ideaal voor het herstellen van scheuren en lekken in bestaande dakbedekking.
 • Volledige dakrenovaties: Kan gebruikt worden om een geheel nieuw, waterdicht dakoppervlak te creëren zonder bestaande materialen te verwijderen.
 • Beschermende topcoating: Toegepast als een topcoating om bestaande dakbedekking te beschermen tegen UV-straling, chemische aantasting en fysieke slijtage.

Vloeibare Dakbedekking op Verschillende Type Dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is compatibel met veel verschillende soorten dakmaterialen, wat het een flexibele optie maakt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Bitumen Dakbedekking

Vloeibare dakbedekking kan direct worden aangebracht op bestaande bitumen dakbedekkingen. Het is bijzonder effectief voor het dichten van lekkages en het herstellen van schade zonder de noodzaak voor een volledige vervanging. Vloeibare dakbedekking hecht goed op bitumen en vormt een waterdichte, elastische laag die bestand is tegen extreme weersomstandigheden en thermische uitzetting.

PVC Dakbedekking

Op PVC daken biedt vloeibare dakbedekking een extra laag bescherming tegen UV-straling en mechanische schade. Het aanbrengen van vloeibare dakbedekking op PVC is een uitstekende manier om de levensduur van het dak te verlengen, vooral in gebieden met veel zonlicht en fluctuerende temperaturen.

EPDM Dakbedekking

Hoewel EPDM van zichzelf al een duurzaam materiaal is, kan het aanbrengen van een vloeibare dakbedekking de waterdichtheid en UV-bestendigheid verder verbeteren. Het zorgt voor een vernieuwde beschermende laag die helpt de kleine scheurtjes of porositeit te overbruggen die over tijd in EPDM kunnen ontstaan.

Vloeibare Dakbedekking voor een Bedrijfspand of Loods met een Plat Dak

Vloeibare dakbedekking is een uitstekende optie voor bedrijfspanden of loodsen met platte daken. Het biedt een naadloze dekking die superieur is in waterdichtheid, waardoor het ideaal is voor grote oppervlakken die gevoelig zijn voor waterophoping. Daarnaast kan vloeibare dakbedekking direct worden aangebracht op veel bestaande dakmaterialen, waardoor oude problemen zoals lekkages en waterinfiltratie effectief worden aangepakt. Dit resulteert in een verlengde levensduur van het dak en verminderde onderhoudskosten op lange termijn.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Hoe Wordt Vloeibare Dakbedekking Aangebracht?

Het aanbrengen van vloeibare dakbedekking is een gestructureerd proces dat nauwkeurigheid vereist om optimale resultaten te garanderen. Hier volgt een stap-voor-stap gids:

 1. Voorbereiding van het Oppervlak: Het dakoppervlak moet schoon, droog en vrij van puin zijn. Eventuele scheuren of beschadigingen moeten vooraf gerepareerd worden.
 2. Aanbrengen van de Vloeibare Dakbedekking: Met behulp van rollers of borstels wordt de vloeibare dakbedekking gelijkmatig aangebracht.
 3. Drogen: Na het aanbrengen moet de coating drogen. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type coating en de weersomstandigheden.
 4. Inspectie en Aanraking: Na uitharding wordt het dak geïnspecteerd op eventuele onbedekte plekken of onvolkomenheden, die dan bijgewerkt kunnen worden.

Het is cruciaal dat het aanbrengen van vloeibare dakbedekking wordt uitgevoerd onder geschikte weersomstandigheden, aangezien regen of extreme kou het drogingsproces kan beïnvloeden.

De Kleuren van Vloeibare Dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is niet alleen functioneel, maar kan ook esthetisch worden aangepast aan de wensen van de gebouweigenaar. De meest voorkomende kleuren van vloeibare dakbedekking zijn:

 • Wit: Reflecteert zonlicht en helpt de temperatuur van het dak en het gebouw te verlagen, wat leidt tot energiebesparingen.
 • Grijs: Een neutrale kleur die goed past bij de meeste gebouwexterieurs.
 • Zwart: Absorbeert meer warmte en is ideaal voor gebieden met koude klimaten.
 • Donkergroen: Biedt een natuurlijke uitstraling die kan opgaan in de omgeving of stadsgezichten.

De keuze van de kleur kan invloed hebben op zowel de functionaliteit als de uitstraling van het gebouw, en moet daarom zorgvuldig worden overwogen.

Veelgestelde Vragen over Vloeibare Dakbedekking

Kan vloeibare dakbedekking op elk type dak worden aangebracht?

Ja, vloeibare dakbedekking kan op bijna elk type dak worden aangebracht, inclusief bitumen, PVC, EPDM, en zelfs op metalen daken. Het is belangrijk dat het dakoppervlak goed voorbereid en schoon is voordat de dakbedekking wordt aangebracht.

Hoe lang gaat vloeibare dakbedekking mee?

De levensduur van vloeibare dakbedekking kan variëren afhankelijk van de omgevingsfactoren en de kwaliteit van de toepassing, maar over het algemeen kan het 10 tot 25 jaar meegaan. Regelmatig onderhoud en inspectie kunnen de levensduur verlengen.

Is vloeibare dakbedekking duurder dan traditionele dakbedekking?

Aanvankelijk kan vloeibare dakbedekking duurder lijken dan sommige traditionele dakbedekkingsopties, maar het biedt aanzienlijke besparingen op lange termijn door verminderde onderhoudskosten en energiebesparingen, vooral bij gebruik van reflecterende coatings zoals wit.

Hoe weet ik of vloeibare dakbedekking geschikt is voor mijn dak?

Het is aan te raden een professionele dakinspectie te laten uitvoeren. Een gekwalificeerde dakdekker kan bepalen of vloeibare dakbedekking geschikt is voor jouw specifieke situatie en kan adviseren over de beste aanpak.

Wat zijn de belangrijkste onderhoudstips voor een dak met vloeibare dakbedekking?

Regelmatige reiniging van het dak om vuil en puin te verwijderen is essentieel. Inspecteer het dak ook regelmatig op tekenen van slijtage of beschadiging en repareer eventuele problemen snel om langdurige schade te voorkomen.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen