Nieuws & artikelen

Vergelijking van de levenscyclusuitstoot van verschillende dakoplossingen

Ontdek de milieu-impact en levenscyclusuitstoot van witte siliconen dakcoatings in vergelijking met traditionele dakmaterialen.

Als je overweegt om een dakrenovatie uit te voeren, zijn er verschillende opties beschikbaar. Een van de meest duurzame en energie-efficiënte opties is het aanbrengen van een siliconen dakcoating. In deze blogpost vergelijken we de levenscyclusuitstoot en milieu-impact van witte dakcoatings versus traditionele dakmaterialen.

Energie-efficiëntie

Witte dakcoatings, zoals de siliconen dakcoating van Cooledaken, zijn ontworpen om zonne-energie te reflecteren, waardoor de temperatuur van het dak aanzienlijk wordt verlaagd. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van traditionele dakmaterialen die zonne-energie absorberen en bijdragen aan hogere binnentemperaturen.

Het resultaat? Een aanzienlijke vermindering van de energiebehoefte voor koeling, wat leidt tot lagere energierekeningen en een verminderde uitstoot van broeikasgassen. Dit is een eenvoudige, maar effectieve stap naar een energiezuiniger gebouw.

Vergelijking: Energie-efficiëntie

 • Dakcoating: Siliconen dakcoatings zijn bekend om hun reflecterende eigenschappen, waardoor tot 90% van de schadelijke UV-stralen van de zon worden weerkaatst, wat leidt tot een koeler binnenklimaat en een vermindering van de energiekosten voor airconditioning.
 • Bitumen: Bitumen daken zijn meestal zwart en absorberen zonnewarmte, wat niet ideaal is voor koeling in de zomer, maar kan gunstig zijn in koelere klimaten voor verwarming.
 • EPDM: EPDM-daken zijn verkrijgbaar in zowel zwart als wit. Witte EPDM-daken kunnen helpen bij het reflecteren van zonlicht en het verminderen van koelkosten, terwijl zwarte EPDM-daken beter zijn voor koudere klimaten.

Verminderd hitte-eiland effect

Het hitte-eiland effect is een veel voorkomend probleem in stedelijke gebieden, waar traditionele dakmaterialen zonnewarmte absorberen en deze opnieuw uitstralen, wat leidt tot hogere omgevingstemperaturen. Een siliconen dakcoating van Cooledaken kan dit probleem verminderen door zonlicht te reflecteren en zo de warmteabsorptie door het dak te verminderen.

Door de warmteabsorptie te verminderen, draag je bij aan een koelere en meer duurzame stedelijke omgeving, waardoor het comfort en de leefbaarheid worden verbeterd.

Vergelijking: Milieu-impact

 • Dakcoating: Siliconen dakcoatings staan bekend om hun lage Vluchtige Organische Stof (VOC) emissies, wat hen een milieuvriendelijke keuze maakt. Bovendien betekent het coaten van een dak in plaats van het vervangen ervan dat je geen oude dakmaterialen naar een stortplaats hoeft te sturen.
 • Bitumen: Een voordeel van bitumen daken is dat ze ideaal zijn voor het opvangen van regenwater.
 • EPDM: EPDM heeft een lagere impact op smog, zure regen en het potentieel voor global warming in vergelijking met andere daksystemen.

Verlengde daklevensduur en afvalreductie

Een dakcoating is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de levensduur van je dak. Traditionele dakmaterialen zijn onderhevig aan verwering en slijtage, maar een dakcoating biedt een extra beschermingslaag die de levensduur van je dak verlengt.

Door de levensduur van het dak te verlengen, verminder je de frequentie van dakvervangingen en verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd. Dit is een win-win situatie voor zowel het milieu als je portemonnee!

Verminderde energieconsumptie en broeikasgasemissies

De energiebesparingen stoppen niet bij je maandelijkse rekeningen. Door de behoefte aan airconditioning te verminderen, verminder je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, wat leidt tot lagere broeikasgasemissies.

Deze vermindering van de energieconsumptie ondersteunt wereldwijde inspanningen om klimaatverandering te beperken en over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen, waardoor jouw gebouw een onderdeel wordt van de oplossing.

Vergelijking: Duurzaamheid

 • Dakcoating: Siliconen dakcoatings zijn zeer duurzaam en bestand tegen weersinvloeden zoals UV-straling en water.
 • Bitumen: Bitumen daken zijn zeer duurzaam en beter bestand tegen weersinvloeden, impact en scheuren dan EPDM-daken.
 • EPDM: Hoewel EPDM duurzaam is en bestand is tegen UV-stralen, wind en vocht, is het enigszins gemakkelijk te doorboren en minder chemisch bestendig dan bitumen.

Waterafvoer en stormwaterbeheer

Waterbeheer is een ander belangrijk aspect van duurzaam dakontwerp. Traditionele daken kunnen bijdragen aan verhoogde stormwaterafvoer, maar een siliconen dakcoating kan helpen dit te verminderen door waterabsorptie te bevorderen en de hoeveelheid water die de grond bereikt te verminderen.

Met een goede stormwaterbeheerstrategie kun je bijdragen aan het verminderen van de belasting van lokale afwateringssystemen en het bevorderen van een duurzame stedelijke omgeving.

Vergelijking: Installatie en onderhoud

 • Dakcoating: Dakcoatings zijn over het algemeen eenvoudig aan te brengen op bestaande daktypen, inclusief gemodificeerde bitumen, EPDM, TPO, PVC en metaal.
 • Bitumen: Bitumen daken zijn moeilijk te installeren en te onderhouden.
 • EPDM: EPDM-daken hebben beperkte installatie- en onderhoudsvereisten in vergelijking met gemodificeerde bitumen, wat de installatie en het onderhoud eenvoudiger maakt.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen
dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen