Nieuws & artikelen

Hoe siliconen dakcoating bitumen daken beschermt tegen scheuren en versplintering

Leer hoe siliconen dakcoating je bitumen dak kan beschermen tegen scheuren en versplintering & meer

De gevaren van scheuren en versplintering in bitumen daken

Bitumen, van nature zeer duurzaam en waterdicht, is een geliefd materiaal voor commerciële daken. Ondanks deze kwaliteiten, na verloop van tijd kunnen er toch problemen ontstaan in de vorm van scheuren en versplintering. Deze ontstaan vaak door langdurige blootstelling aan temperatuur schommelingen, UV-straling en zelfs gewichtsdruk in de vorm van stilstaand water of zware lasten bovenop het dak.

Scheuren, klein of groot, kunnen de integriteit van je bitumen dak beïnvloeden en intern vochtproblemen veroorzaken. Versplintering, daarentegen, kan zorgen voor een zwakke plek in je dak, waardoor het vatbaar wordt voor water- en windbeschadiging. Als scheuren en versplintering niet worden aangepakt, kunnen ze na verloop van tijd ernstige schade aan het dak en de structuur van het gebouw veroorzaken. Deze problemen voorkomen is daarom van cruciaal belang.

Siliconen dakcoating: De oplossing voor scheurvorming en versplintering

Dankzij zijn sterke en duurzame eigenschappen is siliconen dakcoating de ideale oplossing om scheurvorming en versplintering in je bitumen dak tegen te gaan. De coating fungeert als een beschermend schild dat al je dak’s kwetsbaarheden bedekt, waardoor schade door blootstelling aan weersomstandigheden, UV-straling en zelfs biologische groeivormen tot een minimum wordt beperkt.

Met de naadloze, waterdichte barrière die de siliconen dakcoating biedt, kun je er zeker van zijn dat water, zelfs in zijn kleinste vorm, geen kans krijgt om het dak te infiltreren en schade te veroorzaken. Daarnaast is de reflecterende eigenschap van de coating uitstekend voor het minimaliseren van de invloed van UV-stralen, waardoor de veroudering van het dak vertraagt.

Siliconen dakcoating is dus niet slechts een visuele verbetering. Het is een strategische investering die het leven van je bitumen dak kan verlengen, de kosten voor het vervangen van het dak kan verminderen en uiteindelijk de waarde van je gebouw kan verhogen.

De belangrijke beschermende eigenschappen van siliconen dakcoating

Je zou het misschien niet vermoeden, maar siliconen dakcoatings worden wereldwijd erkend binnen de industrie van dakrestauraties voor hun vermogen om verschillende soorten dakmaterialen te herstellen en beschermen, waaronder gemodificeerde bitumen daken. Als je een commercieel dak hebt, mag een dakcoating absoluut niet ontbreken voor optimale bescherming.

Wat maakt siliconen dakcoatings zo speciaal? Een van de belangrijkste voordelen van deze coatings is hun stabiliteit over een breed temperatuurbereik. Bitumen daken worden vaak blootgesteld aan extreme temperaturen, van vrieskou in de winter tot hoge zomerse temperaturen. De kwaliteit van een bitumen dak kan hierdoor verslechteren en leiden tot scheuren en versplintering. Een siliconen dakcoating kan echter deze temperatuurextremen weerstaan en houdt je dak daarmee in topconditie.

Maar dat is nog niet alles. Siliconen dakcoatings hebben ook indrukwekended beschermende kwaliteiten tegen lekkages veroorzaakt door stilstaand water. Veel daken, met name platte daken, hebben last van zogenoemde 'waterzakken'. Siliconen dakcoating biedt hiertegen de perfecte bescherming.

Nog een eigenschap die moeilijk te negeren is - siliconen dakcoatings kunnen weerstand bieden aan biologische groei, zoals algen en schimmel. Dit zijn veelvoorkomende problemen op daken die niet alleen onaantrekkelijk zijn, maar op langere termijn ook de dakbedekking kunnen beschadigen.

Siliconen herstelmembranen: Jouw helpende hand in dakrenovatie

Misschien vraag je jezelf af: “Wat is nu precies siliconen dakcoating?” Kortgezegd, een siliconen dakcoating is een beschermende, volledig afsluitend membraan dat tegelijkertijd veerbaar en stevig is, waardoor de levensduur van je dak met 25 jaar wordt verlengd. Dit maakt het ideaal is voor de vernieuwing van commerciële daken. Moeilijke hoeken en kantjes zijn voor dit innovatieve product geen probleem.

Nadat het bestaande dak is gereinigd en hersteld, wordt de siliconen aangebracht om imperfecties te dichten en een waterdichte laag toe te voegen. Het doel van dit proces is om de levensduur van je dak te verlengen en de noodzaak tot volledige vervanging van het dak te vermijden.

De veelzijdigheid van deze soort dakcoating is indrukwekkend. De siliconen coatings zijn toepasbaar op diverse soorten daken, inclusief daken met daklichten, ventilatieopeningen en HVAC-eenheden.

Prijs-kwaliteitverhouding is een belangrijk voordeel van siliconen dakcoating. Ze zijn vaak minder duur dan volledige dakvervangingen en kunnen, naast de initiële kostenbesparingen, op langere termijn besparingen op de energierekening opleveren door hun reflecterende eigenschappen. Daarnaast kunnen ze na 25 jaar met een dunnere laag overlaagd worden voor nog eens een levensduurverlenging van 25 jaar. Deze kosten zullen een stuk lager liggen dan de eerste coatingsronde.

Noodzaak van onderhoud voor duurzame bescherming

Hoewel een siliconen dakcoating vele voordelen biedt, is regulier onderhoud essentieel om de coating in optimale staat te houden. Zoals bij elke investering in je gebouw, is het verstandig om er goed voor te zorgen.

Deze zorg omvat regelmatige inspecties van het dak, met bijzondere aandacht voor afwateringsgebieden. Lekkages en schade aan daken beginnen vaak op deze plaatsen, dus het is belangrijk om ze in de gaten te houden.

Houd er rekening mee dat het falen van de coating vóór de beoogde levensduur vaak veroorzaakt wordt door toepassingsfouten, zoals een onjuiste dikte van de coating of een onvoldoende voorbereiding van de ondergrond. Het is daarom belangrijk dat de coating wordt aangebracht door een betrouwbare professional die ervaring heeft met deze producten.

Samenvattend: siliconen dakcoatings brengen vele voordelen met zich mee voor bitumen daken. Ze helpen bij het verminderen van de effecten van temperatuurextremen, ze bieden een oplossing tegen lekkages, ze gaan de groei van algen, schimmels en andere organismen tegen en ze besparen je op den duur kosten. Siliconen dakcoating is dus zonder twijfel een verstandige investering voor iedere eigenaar van een bedrijf met een bitumen dak.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen
dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen