Nieuws & artikelen

Plat dak vervangen: belangrijke informatie & kosten per m2

Een plat dak vervangen kan nodig zijn als er problemen zoals lekkage en slijtage voordoen.

plat dak dat aan vervanging toe is
plat dak dat aan vervanging toe is

Waarom een Plat Dak Vervangen?

Platte daken zijn gevoeliger voor problemen zoals lekkages, scheuren en blaren, vaak veroorzaakt door stilstaand water en extreme temperatuurschommelingen. Het tijdig vervangen van een plat dak, geïdentificeerd door signalen zoals langdurige waterplassen, zichtbare scheuren of binnenshuis lekkages, is essentieel om grotere structurele schade en kostbare reparaties te voorkomen.

Signalen dat een Plat Dak aan Vervanging Toe is

Het herkennen van de vroege signalen dat een plat dak aan vervanging toe is, kan helpen om omvangrijke en dure reparaties te voorkomen. Duidelijke indicaties zijn:

 • Stilstaand water: Wanneer water na regenval op het dak blijft staan, kan dit wijzen op een probleem met de afwatering of het afschot van het dak.
 • Scheuren in de dakbedekking: Zichtbare scheuren of blaren in het materiaal zijn vaak een teken van veroudering of slijtage.
 • Lekkages: Water dat binnendringt, toont aan dat de waterdichte laag zijn functionaliteit verliest.
 • Visuele slijtage: Algemene tekenen van slijtage zoals verkleuring, loslatende stukken materiaal, of groei van mos en algen kunnen ook wijzen op noodzaak tot vervanging.

Deze signalen zijn cruciaal om tijdig in te grijpen en de integriteit van het gebouw te bewaren. Door alert te zijn op deze tekenen, kunnen eigenaren grotere schade voorblijven en op tijd ingrijpen voor een vervanging of grondige renovatie.

Materialen voor het Vervangen van een Plat Dak

Bij het kiezen van materialen voor het vervangen van een plat dak, zijn er verschillende opties die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben:

 • Bitumen: Veelgebruikt en kosteneffectief, maar vereist regelmatig onderhoud en is minder duurzaam tegen UV-straling.
 • EPDM: Zeer duurzaam en UV-bestendig, ideaal voor grotere oppervlakken zonder naden, maar kan duurder zijn in aanschaf.
 • PVC: Biedt een sterke weerstand tegen chemicaliën en is makkelijk schoon te houden, maar is gevoelig voor scherpe voorwerpen.
 • Dakcoating: Een innovatieve oplossing die bestaande dakbedekking kan herstellen en versterken zonder volledige vervanging. Het is vooral effectief voor het waterdicht maken en verlengen van de levensduur van bestaande daken.
 • Groendaken: Bieden uitstekende isolatie en waterretentie, verlengen de levensduur van het dak en verbeteren de stedelijke luchtkwaliteit, maar vereisen een sterke structuur en meer initiële investering.

De eigenschappen van Dak Coating

Dak coating is bijzonder waardevol omdat het direct over bestaande dakbedekkingen kan worden aangebracht, wat zorgt voor een kosteneffectieve oplossing die lekkages voorkomt en de algehele duurzaamheid verhoogt. Deze coating is ideaal voor gebouwen waar een volledige vervanging te disruptief of te kostbaar zou zijn. Daarnaast heeft dakcoating reflecterende eigenschappen die kunnen helpen de binnentemperatuur van het gebouw te reguleren, wat leidt tot lagere energiekosten. Klik hier voor meer informatie over dak coating.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Plat Dak van een Bedrijfspand Vervangen

Voor bedrijfspanden kan het vervangen van een plat dak een aanzienlijke verstoring van de bedrijfsvoering betekenen. Het aanbrengen van een dakcoating kan dan een aantrekkelijke optie zijn, omdat dit vaak zonder grote overlast kan worden uitgevoerd. Deze methode herstelt het bestaande dak en verbetert de waterdichtheid en duurzaamheid. Het is een kosteneffectieve manier om de levensduur van het dak te verlengen zonder het te hoeven strippen en opnieuw op te bouwen. Hierdoor kunnen bedrijven blijven functioneren zonder significante downtime en met minimale verstoring.

Kosten Plat Dak Vervangen per m2

De kosten voor het vervangen van een plat dak variëren aanzienlijk afhankelijk van het gekozen materiaal en de omvang van het project:

 • Bitumen: Gemiddeld kost bitumen dakbedekking tussen de €45 en €85 per vierkante meter inclusief plaatsing.
 • EPDM: De kosten voor EPDM liggen gemiddeld tussen de €60 en €80 per vierkante meter.
 • PVC: Voor PVC dakbedekking betaal je ongeveer €50 tot €70 per vierkante meter.
 • Dak Coating: Een kosteneffectieve optie, dakcoating kan variëren van €40 tot €60 per vierkante meter, afhankelijk van de staat van het bestaande dak en de gekozen coating.
 • Groendaken: Deze kunnen variëren van €45 tot wel €230 per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit en de gebruikte plantensoorten.

Deze prijzen kunnen verschillen op basis van regionale factoren, de toegankelijkheid van het dak, en of er extra voorbereidingen nodig zijn zoals het verwijderen van oude dakbedekking of het aanbrengen van een nieuw afschotsysteem.

Plat Dak Vervangen met Zonnepanelen

Bij het vervangen van een plat dak dat al voorzien is van zonnepanelen, is een zorgvuldige planning en uitvoering cruciaal. Dit zorgt ervoor dat de bestaande zonne-installatie behouden blijft of geoptimaliseerd wordt, wat bijdraagt aan zowel de duurzaamheid als de economische efficiëntie van het gebouw.

Subsidies en Financiële Voordelen

Bij het vervangen van een plat dak met energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, kun je mogelijk profiteren van subsidies en financiële voordelen. Overheden bieden vaak subsidies die direct bijdragen aan de kosten, naast belastingvoordelen die belastingkortingen of verminderingen kunnen omvatten. Er zijn ook speciale energiebesparende leningen beschikbaar met gunstige voorwaarden om duurzaamheid te ondersteunen. Het is raadzaam om actuele informatie over beschikbare subsidies te zoeken bij lokale energie-adviesbureaus of relevante online platforms.

Zelf je Dak Vervangen of het Laten Doen?

De keuze tussen zelf een plat dak vervangen of het inhuren van professionals hangt af van factoren zoals persoonlijke ervaring, kosten, tijd, en de complexiteit van het project. Doe-het-zelf kan kostenefficiënt zijn voor ervaren klussers, maar brengt risico's met zich mee qua kwaliteit en duurzaamheid. Professionele dakdekkers bieden expertise en garantie op hoogwaardige afwerking, wat vooral belangrijk is bij complexe renovaties zoals bij een bedrijfspand. Ben je opzoek naar advies of een indicatieve offerte voor dakbedekking met dak coating. Vraag dit dan hier aan.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen