Nieuws & artikelen

Nadelen van EPDM Dakbedekking: van installatie tot onderhoud

De nadelen van EPDM dakbedekking zijn belangrijk om op te letten. Zo is EPDM duurder in aanschaf en onderhoud dan andere dakbedekking.

epdm dakbedekking
epdm dakbedekking

Wat is EPDM Dakbedekking?

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt als dakbedekking voor platte en licht hellende daken. Hoewel EPDM populair is vanwege zijn weerbestendigheid en flexibiliteit, zijn er ook enkele belangrijke nadelen aan dit materiaal. Het installeren van EPDM kan bijvoorbeeld complex zijn, vooral als het gaat om het verlijmen van de naden, wat precisie en ervaring vereist. Bovendien is EPDM niet het goedkoopste materiaal op de markt; de initiële kosten zijn vaak hoger dan alternatieven zoals bitumen. Ondanks de beloofde lange levensduur, kan EPDM onder specifieke omstandigheden sneller slijten dan verwacht, zoals bij blootstelling aan bepaalde chemicaliën en extreme weersomstandigheden.

Alle Nadelen van EPDM Dakbedekking op een Rij

Hoewel EPDM veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor dit materiaal.

 • Gevoeligheid voor chloor: EPDM kan beschadigd raken door chloorhoudende stoffen.
 • Hogere initiële kosten: EPDM is duurder in aanschaf dan sommige andere dakbedekkingsmaterialen.
 • Temperatuur- en vochtigheidsvereisten bij installatie: De installatie van EPDM vereist specifieke weersomstandigheden.
 • Geur na installatie: EPDM kan een sterke rubbergeur afgeven die enige tijd blijft hangen.
 • Dampdichte eigenschappen: EPDM is minder dampdoorlatend, wat speciale aandacht voor de dakopbouw vereist.
 • Specifieke nadelen van witte EPDM: Witte EPDM kan verkleuren en vereist regelmatig onderhoud.
 • Kwetsbaarheid voor mechanische schade: EPDM kan relatief gemakkelijk worden doorboord of gescheurd door scherpe voorwerpen.
 • Niet bestand tegen alle chemicaliën: Naast chloor zijn er andere chemicaliën die EPDM kunnen aantasten.
 • Complexe reparaties: Het repareren van beschadigd EPDM kan moeilijk en tijdrovend zijn, vooral als de schade zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevindt.
 • Beperkte kleurkeuzes: EPDM is meestal beschikbaar in zwart of wit, wat de esthetische opties beperkt.
 • Installatie vereist ervaring: Hoewel EPDM relatief eenvoudig kan worden geïnstalleerd, vereist het toch enige mate van vaardigheid en ervaring om een goede afdichting en langdurige prestaties te garanderen.

De Gevoeligheid van EPDM voor Chloor

EPDM is over het algemeen bestand tegen vele chemicaliën, maar het is gevoelig voor chloor. Chloorhoudende stoffen kunnen de chemische samenstelling van EPDM aantasten, wat leidt tot versnelde veroudering en scheuren. Dit is vooral problematisch bij gebouwen met zwembaden of industriële omgevingen waar chloor gebruikt wordt, evenals bij huishoudelijk gebruik van chloorhoudende schoonmaakmiddelen.

Hogere Kosten in Aanschaf

EPDM dakbedekking is een van de duurdere opties op de markt, met aanschafkosten die variëren van €50 tot €100 per vierkante meter. Deze hogere kosten kunnen een significant nadeel zijn voor veel huiseigenaren en bedrijven die op zoek zijn naar een kosteneffectieve oplossing. In vergelijking met alternatieve materialen zoals dak coating, bitumen of PVC, die doorgaans goedkoper zijn, kan de hogere initiële investering van EPDM een drempel vormen. Bovendien zijn de bijkomende kosten voor gespecialiseerde installatie en materialen zoals lijm en afdichtingsmiddelen ook hoger, wat de totale kosten verder opdrijft.

Temperatuur en Luchtvochtigheid bij Installatie

De installatie van EPDM dakbedekking vereist specifieke weersomstandigheden, wat een nadeel kan zijn voor projecten met strikte tijdschema's. De temperatuur moet boven de 5 graden Celsius zijn, anders wordt de lijm te taai om goed te verwerken. Daarnaast moet de luchtvochtigheid onder de 80% liggen om te voorkomen dat de lijm verzeept en zijn hechting verliest. Deze vereisten kunnen de installatieperiode beperken tot bepaalde seizoenen, wat onhandig kan zijn voor projecten die snel afgerond moeten worden.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Geur van EPDM na Installatie

Een ander nadeel van EPDM dakbedekking is de sterke rubbergeur die het materiaal kan afgeven na installatie. Deze geur is vooral aanwezig in de eerste paar weken en kan als onaangenaam worden ervaren door de bewoners of gebruikers van het gebouw. Hoewel de geur na verloop van tijd afneemt, kan het in de beginperiode voor ongemak zorgen, vooral in dichtbevolkte of slecht geventileerde gebieden.

EPDM is Dampdicht

EPDM dakbedekking is dampdicht, wat betekent dat het materiaal weinig vocht doorlaat. Dit kan een nadeel zijn omdat het de ventilatie van de dakconstructie bemoeilijkt en kan leiden tot vochtophoping onder het dak. Dit verhoogt het risico op condensatie en schimmelvorming, vooral in slecht geventileerde ruimtes. Een goede dakopbouw met adequate ventilatie is cruciaal om deze problemen te voorkomen. Dit vergt extra planning en zorgvuldigheid tijdens de installatie, wat de kosten en complexiteit van het project kan verhogen.

Onderhoud en Levensduur van EPDM

 • Frequentie en type onderhoud: EPDM dakbedekking vereist relatief weinig onderhoud, maar regelmatige inspecties zijn essentieel om de integriteit van het dak te waarborgen. Kleine scheuren en beschadigingen moeten snel worden gerepareerd om grotere problemen te voorkomen. Dit kan gespecialiseerde reparatiematerialen en technieken vereisen, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Verwachte levensduur en factoren die deze beïnvloeden: De levensduur van EPDM kan tot 50 jaar zijn onder ideale omstandigheden. Echter, blootstelling aan bepaalde chemicaliën, mechanische schade en installatiefouten kunnen de levensduur aanzienlijk verkorten. Factoren zoals de kwaliteit van de installatie, regelmatige onderhoudsinspecties en de omgeving waarin het dak zich bevindt, spelen een cruciale rol in hoe lang een EPDM dak daadwerkelijk meegaat.

Witte EPDM: Specifieke Nadelen

Witte EPDM wordt vaak gekozen vanwege zijn reflecterende eigenschappen, die bijdragen aan de energie-efficiëntie door zonlicht te weerkaatsen en de binnentemperatuur te verlagen. Toch kan witte EPDM kan na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan UV-straling, vuil en andere omgevingsfactoren. Deze verkleuring kan de esthetische waarde verminderen en mogelijk de reflectiviteit en daarmee de energie-efficiëntie negatief beïnvloeden. Bovendien vereist witte EPDM regelmatig onderhoud om zijn reflectieve eigenschappen te behouden, wat extra kosten en inspanningen met zich meebrengt.

Vergelijking van Voordelen en Nadelen van EPDM met Andere Soorten Dakbedekking

EPDM versus Dak Coating

Bestendigheid tegen scheuren en lekkage: Dakcoatings kunnen scheuren en lekkages effectief afdichten, zelfs op bestaande dakbedekkingen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor dakrenovaties. EPDM biedt ook goede bestendigheid tegen scheuren, maar eventuele beschadigingen vereisen vaak een complexere reparatie.

Vervanging van het dak: Dakcoatings kunnen direct op bestaande dakbedekkingen worden aangebracht zonder dat het dak volledig vervangen hoeft te worden. Dit bespaart tijd en kosten in vergelijking met EPDM, dat meestal een volledige vervanging van de oude dakbedekking vereist.

Kosten: Dakcoatings zijn doorgaans goedkoper in aanschaf en installatie dan EPDM. De lagere kosten van dakcoatings maken ze een aantrekkelijke optie voor projecten met een beperkt budget. Daarnaast zijn de arbeidskosten lager omdat de installatie eenvoudiger is.

Bescherming tegen hitte: Dakcoatings, vooral witte of reflectieve coatings, bieden uitstekende bescherming tegen hitte door zonlicht te reflecteren. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan de energie-efficiëntie van een gebouw door de koellasten te verminderen. Hoewel witte EPDM vergelijkbare reflectieve eigenschappen heeft, kan het na verloop van tijd verkleuren, wat de effectiviteit vermindert.

EPDM versus Bitumen

Levensduur: EPDM heeft een theoretische levensduur van tot wel 50 jaar, maar dit wordt vaak alleen onder ideale omstandigheden bereikt. In de praktijk kunnen blootstelling aan chemische stoffen en mechanische schade de levensduur aanzienlijk verkorten. Bitumen gaat doorgaans 20-30 jaar mee, maar vereist frequente onderhoudscontroles om deze levensduur te halen.

Kosten: Bitumen is in aanschaf aanzienlijk goedkoper dan EPDM, wat het aantrekkelijk maakt voor budgetbeperkte projecten. De hogere initiële kosten van EPDM kunnen een groot obstakel vormen, vooral wanneer aanvullende installatiekosten en gespecialiseerde materialen in aanmerking worden genomen. Beide materialen kunnen op lange termijn duur uitvallen door onderhoud en reparaties.

Installatiegemak: Bitumen vereist meestal een professionele installatie vanwege het gebruik van een brander, wat de installatiekosten verhoogt en veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. EPDM kan door ervaren doe-het-zelvers worden geïnstalleerd, maar de complexiteit en de noodzaak van precisie maken het risicovol, wat kan leiden tot fouten en extra kosten. Beide opties vereisen een mate van vaardigheid en ervaring om goed te installeren.

Onderhoud: EPDM vereist minder frequent onderhoud, maar de kosten en moeilijkheid van reparaties kunnen hoog zijn. Bitumen moet regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn. Beide materialen kunnen aanzienlijke onderhoudskosten met zich meebrengen, afhankelijk van de omstandigheden.

EPDM versus PVC

Weerbestendigheid: EPDM biedt een betere bestendigheid tegen UV-straling dan PVC, maar is niet immuun voor schade door andere chemicaliën en mechanische invloeden. PVC kan na verloop van tijd bros worden en barsten vertonen, vooral als het niet met de juiste additieven is behandeld. Geen van beide materialen is volledig probleemvrij in alle weersomstandigheden.

Milieuvriendelijkheid: EPDM heeft een lagere milieu-impact dan PVC, maar het recyclingproces is complex en niet altijd beschikbaar. PVC is moeilijk te recyclen en de productie ervan kan schadelijke chemicaliën vrijgeven. Beide materialen hebben aanzienlijke milieukwesties die moeten worden overwogen bij de keuze van dakbedekking.

Flexibiliteit en gebruiksgemak: EPDM is flexibel en geschikt voor complexe dakvormen, maar de hoge kosten en installatie-uitdagingen kunnen het minder aantrekkelijk maken. PVC is vaak makkelijker en goedkoper te installeren, maar is minder tolerant voor temperatuurschommelingen en kan problemen veroorzaken in extreme omstandigheden. Beide materialen vereisen zorgvuldige overweging van de specifieke projectvereisten.

EPDM versus Groendaken

Isolatie: Groendaken bieden betere thermische en geluidsisolatie dan EPDM. De vegetatielaag van een groendak helpt om de binnentemperatuur te reguleren en kan de energiekosten verlagen. EPDM zelf biedt minimale isolatie, wat betekent dat extra isolatiematerialen nodig zijn om dezelfde voordelen te bereiken.

Onderhoud en duurzaamheid: Groendaken vereisen regelmatig onderhoud, zoals bewatering, bemesting en onkruidverwijdering. Hoewel dit tijdrovend en kostbaar kan zijn, draagt het bij aan de duurzaamheid en levensduur van het dak. EPDM heeft minder frequent onderhoud nodig, maar wanneer reparaties nodig zijn, kunnen deze complex en duur zijn. Bovendien is EPDM kwetsbaar voor mechanische schade, terwijl groendaken een natuurlijke beschermlaag bieden.

Milieu-impact: Groendaken dragen bij aan biodiversiteit, verbeteren de luchtkwaliteit en helpen bij waterbeheer door regenwater op te vangen en te filteren. EPDM daarentegen heeft een kleinere positieve milieu-impact. Hoewel EPDM recyclebaar is, zijn de recyclingmogelijkheden beperkt en is het productieproces minder milieuvriendelijk dan dat van groendaken.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen