Nieuws & artikelen

Grijze vs. Zwarte vs. Witte Dakcoating: Welke kleur is de beste keuze?

Ontdek de verschillen tussen grijze, zwarte en witte dakcoatings. Leer over hun voordelen, esthetiek en milieu-impact

dak coating kleuren
dak coating kleuren

Het kiezen van de juiste dakcoating is essentieel voor zowel de bescherming als de uitstraling van je huis of bedrijfspand. Elk type dakcoating heeft unieke eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende toepassingen. Daarnaast kan de kleur van de coating invloed hebben op de energie-efficiëntie van een gebouw en de algehele esthetiek bepalen. Laten we de verschillen tussen grijze, zwarte en witte dakbedekking in detail onderzoeken.

Grijze Dakcoating

Waar kies je voor grijze dakcoating?

Grijze dakcoating is een populaire keuze vanwege zijn neutrale kleur, die zowel modern als tijdloos is. Deze kleur is ideaal voor gebieden waar je een balans wilt tussen reflectie en absorptie van zonlicht. De grijze tint kan helpen bij het moduleren van de temperatuur binnenshuis, wat kan leiden tot besparingen op verwarming en koeling.

Toepassingsgebieden van grijze dakcoating

Grijze dakcoating is zowel voor residentiële als commerciële gebouwen een geschikte keuze. Door zijn veelzijdigheid past het goed bij diverse architecturale stijlen en omgevingen. Bovendien is het een uitstekende keuze voor gebouwen waar je een mix van functioneel en esthetisch ontwerp wenst. Zoals alle dakcoatingen, is deze in eerste instantie bedoelt om de levensduur van het dak te verlengen met 25 jaar en deze compleet waterdicht te maken.

Esthetiek & uiterlijk van grijze dakcoating

Een dak met grijze coating zorgt voor een strakke en professionele uitstraling. Het voegt een element van verfijning toe, waardoor het exterieur een moderne touch krijgt. Omdat grijs een neutrale kleur is, past het goed bij een scala aan andere kleuren, waardoor je meer flexibiliteit hebt in het algemene ontwerp van je gebouw.

Milieu-impact van grijze dakcoating

De grijze kleur zit tussen zwart en wit in als het gaat om het reflecteren van zonlicht. Hierdoor absorbeert het enige warmte maar reflecteert het ook een deel. Dit kan gunstig zijn voor het moduleren van binnentemperaturen, waardoor de behoefte aan verwarming of koeling afneemt. Bovendien heeft het een lagere milieu-impact dan donkere coatings, die meer warmte absorberen.

Voordelen van grijze dakcoating

 • Biedt een balans tussen warmteabsorptie en -reflectie
 • Neutraal en veelzijdig uiterlijk
 • Past bij diverse bouwstijlen
 • Kan bijdragen aan energiebesparing
 • Lichtgewicht t.o.v. bitumen

Nadelen van grijze dakcoating

 • Absorbeert in zeer zonnige gebieden nog steeds wat warmte
 • Mogelijk niet zo reflecterend als witte dakbedekking
 • Kan sneller vervagen dan donkere kleuren

Zwarte Dakcoating

Waar kies je voor zwarte dakcoating?

Zwarte dakcoating is ideaal voor koudere klimaten waar je wilt profiteren van warmteabsorptie. De donkere kleur absorbeert zonlicht en helpt om je gebouw warmer te houden tijdens koude maanden. Echter kan dit in warmere klimaten leiden tot oververhitting. In Nederland wordt een dak op een mooie dat al ruim 80 graden.

Toepassingsgebieden van zwarte dakcoating

Vaak wordt zwarte coating gebruikt in industriële instellingen of gebieden waar esthetiek niet de primaire zorg is. Het is ook een populaire keuze voor oudere gebouwen die een traditionelere uitstraling willen behouden. Zwart dakcoating wordt bijvoorbeeld gebruikt als witte dakcoating niet mogelijk is omdat er een hoger gebouw last zou kunnen hebben van het de reflectie, of als het overlagen van bitumen voor te veel dakbelasting zorgt. Het materiaal is namelijk een stuk lichter.

Esthetiek & uiterlijk van zwarte dakcoating

Een zwart dak heeft een sterke, robuuste uitstraling. Het kan een gevoel van kracht en duurzaamheid geven aan een gebouw. Voor sommige moderne designs kan het ook een strak en minimalistisch gevoel toevoegen.

Milieu-impact van zwarte dakcoating

Zwarte coatings absorberen meer warmte dan elke andere kleur, wat kan leiden tot hogere binnentemperaturen. Dit kan gunstig zijn in koudere klimaten, maar in warmere gebieden kan het de behoefte aan airconditioning verhogen.

Voordelen van zwarte dakcoating

 • Warmteabsorptie helpt bij het verhogen van de binnentemperatuur in koude klimaten
 • Sterke en robuuste uitstraling
 • Lange levensduur

Nadelen van zwarte dakcoating

 • Kan leiden tot oververhitting in warme klimaten
 • Inefficiënte airco
 • Zonnepanelen worden snel te warm
 • Hogere koelkosten in de zomer
 • Kan sneller vervagen onder intens zonlicht

Witte Dakcoating

Waar kies je voor witte Dakcoating?

Witte dakbedekking is ideaal voor warme klimaten waar reflectie van zonlicht gewenst is. Het helpt om het gebouw koel te houden door zonlicht te weerkaatsen, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op airconditioning. Het binnenklimaat wordt aangenamer. Zonnepanelen gaan

Toepassingsgebieden van witte dakcoating

Witte dakcoating is perfect voor commerciële gebouwen, magazijnen en residentiële huizen in gebieden met hoge temperaturen. Ook schoolinstanties en zorginstanties kunnen er flink van profiteren. Door zijn hoge reflectiecapaciteit is het ook populair voor groene of duurzame bouwprojecten.

Esthetiek & uiterlijk van witte dakcoating

Een wit dak biedt een schone, frisse en moderne uitstraling. Het reflecteert ook natuurlijk licht (tot wel 95%), wat het exterieur van een gebouw kan opfleuren en het er verzorgd uit laat zien.

Milieu-impact van witte dakcoating

Witte dakbedekking reflecteert het grootste deel van het zonlicht, waardoor de warmte-inname van het gebouw wordt verminderd. Dit leidt tot lagere binnentemperaturen en verminderde koelkosten, wat zowel financieel als milieutechnisch voordelig is.

Voordelen van witte dakcoating

 • Uitstekende reflectie van zonlicht
 • Helpt bij het verlagen van koelkosten
 • Milieuvriendelijke keuze
 • Levensduurverlenging van het dak van 25 jaar
 • Je airco en zonnepanelen werken efficiënter
 • Daktemperatuur wordt tot 40 graden koeler

Nadelen van witte kakcoating

 • Kan vlekken of vuil gemakkelijk laten zien
 • Mogelijk niet ideaal voor koudere klimaten
 • Regelmatig onderhoud vereist om reflectievermogen te behouden

Welke past bij je situatie?

Bij het kiezen van een dakcoating zijn er veel factoren om te overwegen, waaronder klimaat, esthetiek en milieu-impact. Grijze, zwarte en witte dakcoatings bieden elk unieke voordelen en beperkingen. Hopelijk helpt deze gids je om een geïnformeerde keuze te maken die past bij jouw behoeften.

Ben jij geïnteresseerd in het verlagen van je binnentemperatuur op warme dagen maar weet je nog niet zeker of een wit dak je hiermee kan helpen? Maak je geen zorgen, wij leggen het graag aan je uit! Neem via deze pagina contact met ons op.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis? Vraag dan nu een offerte aan en ontdek hoeveel je kunt besparen met een wit dak en zonnepanelen!

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen
dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen