Nieuws & artikelen

Ervaring van een plat dak coating

Door je platte dak te coaten ervaar je een verlengde levensduur en mogelijke verlaging van energiekosten in vergelijking tot andere opties.

ervaring van een plat dak coaten
ervaring van een plat dak coaten

Afbeelding: Walmart

De keuze om een plat dak te coaten is een beslissing die veel huiseigenaren en bedrijven overwegen. Het gaat immers niet alleen om het beschermen van een belangrijk deel van je eigendom, maar ook om het verhogen van de efficiëntie en duurzaamheid. Uit ervaring blijkt dat zowel particulieren als bedrijven positieve resultaten melden na het coaten van hun daken. Ze ervaren een vermindering in onderhoud, verbeterde esthetiek, en vooral, een verlengde levensduur van hun dak.

Wat is dak coating?

Dakcoating is een beschermende laag die op daken wordt aangebracht om ze te beschermen tegen verschillende elementen zoals water, UV-stralen, en warme temperaturen. Deze coatings zijn meestal gemaakt van siliconen.

Voordelen van dak coating

De voordelen van dakcoating zijn aanzienlijk en variëren van praktische tot economische overwegingen. Enkele van de meest genoemde voordelen zijn:

 • Verlengde levensduur: Dakcoating beschermt het dakoppervlak tegen schadelijke UV-stralen, voorkomt scheuren en lekkages, en kan de levensduur van het dak aanzienlijk verlengen.
 • Energiebesparing: Door het reflecteren van zonlicht kan een dakcoating bijdragen aan lagere binnentemperaturen, wat resulteert in minder behoefte aan airconditioning en dus lagere energiekosten.
 • Kostenbesparing: In tegenstelling tot het vervangen van het hele dak, is het aanbrengen van een dakcoating een meer kosteneffectieve oplossing om de integriteit en functionaliteit van het dak te behouden.
 • Duurzaamheid: Coatings kunnen helpen het dakoppervlak te beschermen tegen de elementen en dragen bij aan een duurzamere woning of bedrijfspand.

Wat is het verschil tussen dak coating en traditionele dakbedekking?

Dakcoating biedt een moderne oplossing door een beschermende laag over het bestaande dak aan te brengen, wat zowel kosten- als tijdbesparend is. Het staat in contrast met traditionele dakbedekkingen zoals bitumen of EPDM, die bij vervanging vaak volledig verwijderd moeten worden. De sleutelvoordelen van dakcoating omvatten een verlengde levensduur van het dak, verbeterde energie-efficiëntie door reflectie van zonlicht, en een reductie in onderhoudskosten.

Ervaring met witte dakcoating

Eigenaren die kiezen voor witte dakcoating ervaren een lagere energierekeningen dankzij verbeterde reflectie van zonlicht en een aangenamer binnenklimaat door lagere temperaturen. De duurzaamheid en weerbestendigheid van de coating verlengen de levensduur van het dak aanzienlijk, met minimale onderhoudsvereisten. Dit maakt witte dakcoating een aantrekkelijke optie voor duurzaam en efficiënt gebouwbeheer.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Ervaring dak coating vs bitumen dakbedekking vs EPDM

De keuze voor een type dakbedekking heeft een significante impact op onderhoud, duurzaamheid en kosten. Hieronder verkennen we de verschillen in ervaring tussen dakcoating, bitumen dakbedekking, en EPDM.

Ervaring van dakcoating

 • Kan aangebracht worden over het bestaande dak: Dit elimineert de noodzaak voor kostbare en tijdrovende dakvervangingen.
 • Herstelt scheuren aan het dak: Dakcoating vult scheurtjes en kleine beschadigingen op, waardoor de levensduur van het dak verlengd wordt.
 • Herstelt lekkage aan het dak: Een waterdichte laag voorkomt waterinfiltratie en bijbehorende schade.
 • Geen brander nodig: De applicatie is veiliger en risico op brandgevaar wordt geminimaliseerd.
 • Weinig geluid tijdens het aanbrengen: Maakt het een minder storende optie voor bewoners en omliggende gebieden.
 • Goedkoper om te laten aanbrengen: Minder arbeidsintensief en vereist minder materiaal dan traditionele dakbedekkingen.
 • Verbeterde prestatie van zonnepanelen met witte coating: Reflecteert zonlicht, wat zonnepanelen efficiënter maakt.
 • Verminderde energiekosten aan koeling met witte coating: Reflecteert zonlicht weg van het gebouw, wat de koelingsbehoeften vermindert.

Ervaring van bitumen dakbedekking

 • Oude bitumen dak moet verwijderd worden: Dit proces kan tijdrovend en kostbaar zijn, met potentieel voor extra schade.
 • Wordt aangebracht met branders die erg stinken: Kan ongemak veroorzaken voor bewoners en vereist strikte veiligheidsmaatregelen.
 • Veel geluid tijdens het aanbrengen: Verstoort de rust voor bewoners en nabijgelegen gebouwen.
 • Er komen schadelijke brandgassen vrij: Vormt een gezondheidsrisico voor de installateurs en omgeving.
 • Levensduur is korter: Vereist vaker vervanging dan dakcoating, wat leidt tot hogere langetermijnkosten.
 • Kwetsbaar voor wortelgroei van onkruid en planten: Kan leiden tot schade en vereist regelmatig onderhoud.
 • Duurder dan dak coating, maar goedkoper dan EPDM: Biedt een middenweg in kosten, maar met bijkomende nadelen.

Ervaring van EPDM

 • Oude laag moet verwijderd worden: Net als bij bitumen, een tijdrovend en mogelijk kostbaar proces.
 • Duurder om aan te laten brengen: Hogere initiële kosten vanwege materiaal en arbeid.
 • Kan niet tegen chloor: Beperkt de reinigingsopties en kan leiden tot snellere degradatie.
 • Sterke geur: Kan voor een onaangename ervaring zorgen tijdens en kort na de installatie.
 • Gevoelig voor beschadigingen: Hoewel duurzaam, kan het gevoelig zijn voor scherpe objecten en zware belasting.

Wanneer kiezen voor dakcoating

De beslissing om voor dakcoating te kiezen hangt af van verschillende factoren, waaronder de huidige staat van het dak, budgetoverwegingen, en specifieke behoeften op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Voor bedrijven met platte daken kan dakcoating bijzonder voordelig zijn onder de volgende omstandigheden:

 • Bestaand dak is in redelijke staat: Dakcoating is ideaal wanneer het bestaande dak nog intact is maar extra bescherming of een verlengde levensduur vereist. Het kan bestaande kleine scheurtjes en lekkages herstellen zonder de noodzaak voor een volledige dakvervanging.
 • Energie-efficiëntie is een prioriteit: Als verlaging van de energiekosten een prioriteit is, biedt een witte dakcoating door zijn reflectieve eigenschappen een efficiënte manier om de koelingsbehoeften te verminderen.
 • Duurzaamheid is een bedrijfsdoel: Voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen, biedt dakcoating een milieuvriendelijke optie. Het vermindert de noodzaak voor nieuw dakmateriaal en draagt bij aan een lagere energieconsumptie.
 • Snelle en kosteneffectieve oplossing nodig: Dakcoating is relatief snel aan te brengen en vereist minder investeringen dan een volledige dakvervanging. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor bedrijven die hun uitvaltijd willen minimaliseren en binnen budget willen blijven.
 • Verbetering van zonnepaneel prestaties gewenst: Bedrijven die gebruikmaken van zonne-energie zullen profiteren van de verhoogde efficiëntie van hun zonnepanelen door de lagere daktemperaturen die witte dakcoating met zich meebrengt.

Kortom, dakcoating is een verstandige keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar een duurzame, kosteneffectieve manier om hun platte daken te onderhouden en te verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd hun energieverbruik verminderen. Het is een investering die niet alleen besparingen op de lange termijn oplevert, maar ook bijdraagt aan een meer duurzame bedrijfsvoering.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen