Nieuws & artikelen

Een plat dak wit verven: hitte bestrijding met witte verf

Een plat dak wit verven bestrijd hitte die veroorzaakt word door de zon. Ook brengt het een herstellende laag aan en bespaard het energie.

plat dak wit verven
plat dak wit verven

Waarom een plat dak wit verven?

Een plat dak wit verven is niet alleen een esthetische keuze, maar biedt ook functionele voordelen. De kleur wit heeft de unieke eigenschap om warmte te reflecteren, wat leidt tot een koeler dakoppervlak en interieur. Dit is met name voordelig tijdens hete zomers.

Voordelen van een Wit Plat Dak:

 • Temperatuurregulatie: Witte daken reflecteren zonlicht en warmte, waardoor het dakoppervlak en de binnentemperatuur koeler blijven.
 • Energiebesparing: Minder noodzaak voor airconditioning, wat leidt tot lagere energiekosten.
 • Verlengde Levensduur Dak: Witte coating biedt bescherming tegen UV-straling en andere weersinvloeden, waardoor het dak langer meegaat.
 • Betere Prestaties Zonnepanelen: Een koeler dakoppervlak kan de efficiëntie van zonnepanelen op het dak verbeteren.

Een wit dak tegen hitte

Het wit verven van platte daken is een effectieve methode om de hitte, vooral in de zomer, te verminderen. Zwarte daken kunnen temperaturen tot 70°C bereiken, wat de binnentemperatuur aanzienlijk verhoogt. Een wit dak daarentegen blijft veel koeler, tot wel 30°C minder dan een zwart dak. Deze verlaging van de daktemperatuur heeft direct invloed op de temperatuur binnenshuis, waardoor de leefomgeving aangenamer wordt, vooral tijdens warme dagen.

Welke verf of coating is geschikt voor je dak?

Bij het wit verven van een plat dak is de keuze van de coating cruciaal. Een speciale siliconen dakcoating is vaak de beste optie, vooral voor bitumen daken. Deze coating is duurzaam, UV-bestendig, waterdicht en milieuvriendelijk. Silicone is ondoordringbaar en behoudt zijn effectiviteit onder diverse weersomstandigheden, waardoor het een betrouwbare keuze is voor dakcoating.

Man die dak wit verft of coate
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Voordelen van siliconen dak coating

Siliconen dakcoating is een populaire keuze voor het beschermen en verbeteren van platte daken. De unieke eigenschappen van deze coating bieden meerdere voordelen.

De voordelen van siliconen dakcoating:

 • Weerbestendigheid: Siliconen coatings zijn uiterst resistent tegen UV-straling, vocht, en extreme temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor uiteenlopende weersomstandigheden.
 • Energie-efficiëntie: De reflecterende eigenschappen helpen de daktemperatuur te verlagen, wat leidt tot lagere energiekosten door minder gebruik van airconditioning.
 • Duurzaamheid en Lange Levensduur: Siliconen coatings hebben een lange levensduur en vereisen minder vaak hercoating, wat onderhoudskosten bespaart.
 • Milieuvriendelijk: Veel siliconen coatings zijn milieuvriendelijker dan traditionele opties, wat bijdraagt aan duurzaamheid.
 • Flexibiliteit: Ze blijven flexibel en scheuren niet, zelfs niet onder extreme temperatuurschommelingen, wat de integriteit van het dak behoudt.
 • Eenvoudige Toepassing: Siliconen dakcoating kan eenvoudig en snel aangebracht worden, wat tijd bespaart bij het onderhoud of renoveren van het dak.
 • Waterdichtheid: Deze coatings bieden een uitstekende bescherming tegen lekkages, waardoor de structuur van het dak behouden blijft.

Hoe wordt een plat dak wit geverfd?

Het wit verven van een plat dak met siliconen dakcoating vereist een zorgvuldige aanpak. De witte siliconen dakcoating wordt gekenmerkt door zijn duurzaamheid en effectiviteit in het reflecteren van warmte en UV-straling, wat resulteert in een koeler dak en interieur.

Stappenplan

Het aanbrengen van de coating gebeurt in verschillende stappen:

 1. Dak Reinigen: Zorgvuldig het dak schoonmaken om vuil en puin te verwijderen. Dit zorgt voor een betere hechting van de coating.
 2. Pijpen, Lichtkoepels en Afvoeren van Vlies Voorzien: Kritieke punten zoals pijpen, lichtkoepels en afvoeren afdekken of versterken met vlies.
 3. (Dak)randen Coaten: Speciale aandacht besteden aan de randen van het dak en deze zorgvuldig coaten.
 4. 1e Laag Aanbrengen: Een eerste laag siliconen dakcoating gelijkmatig over het gehele dakoppervlak aanbrengen.
 5. 2e Laag Aanbrengen: Na voldoende droogtijd een tweede laag aanbrengen voor optimale bescherming en reflectie.

Hoeveel kost het om een dak wit te coaten?

De kosten voor het wit coaten van een plat dak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het dak, de staat van het dak, en de gekozen soort dakcoating. Gemiddeld liggen de kosten tussen €20 en €40 per vierkante meter, exclusief btw en inclusief uitvoering. Houd er rekening mee dat voorafgaande dakreiniging of reparaties extra kosten met zich mee kunnen brengen. Voor een nauwkeurige schatting is het aan te raden om een offerte aan te vragen.

Kun je je dak zelf wit verven met coating?

Het is zeker mogelijk om zelf je plat dak wit te verven met siliconen dakcoating. Voor de doe-het-zelver kan dit een lonende klus zijn, maar het is belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en de juiste toepassingsmethode. Het zelf aanbrengen van de coating vereist zorgvuldigheid, vooral bij het voorbereiden van het oppervlak en het gelijkmatig aanbrengen van de verf.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen