Nieuws & artikelen

De voordelen van witte daken voor zorginstanties

Ontdek hoe witte daken de temperatuur in zorginstellingen kunnen verlagen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Ongetwijfeld voel je het al: Nederland wordt steeds warmer. Niet alleen is de zomerse hitte ongemakkelijk, het brengt ook gezondheidsrisico's met zich mee, vooral in de zorgsector. Als je deel uitmaakt van deze sector, weet je waarschijnlijk al hoe intens de hitte kan zijn, vooral voor kwetsbare patiënten.

De verandering in het klimaat raakt iedereen, maar vooral degenen die het meest kwetsbaar zijn. Voor zorginstanties brengt dit een unieke uitdaging met zich mee: hoe zorg je voor een comfortabele en gezonde omgeving voor zowel de patiënten als het zorgpersoneel?

De Hitte-uitdagingen in de Zorg

Wanneer het kwik stijgt, is de impact op zorgafhankelijke personen aanzienlijk. De risico's variëren van eenvoudige ongemakken zoals uitdroging en vermoeidheid, tot ernstigere problemen zoals ademhalingsproblemen en hitte-uitputting. Deze gezondheidsproblemen kunnen zelfs escaleren tot levensbedreigende omstandigheden.

In de zomer van 2019 en 2020 zagen we dit in werkelijkheid. Tijdens extreme hittegolven in deze periode kwamen er naar schatting 400 extra mensen in 2019 en 500 extra mensen in 2020 te overlijden. Dit is een harde herinnering aan de noodzaak om actie te ondernemen en onze zorgomgevingen te verbeteren.

De Rol van de Zorginstellingen: Uitdagingen en Tekortkomingen

Het verbeteren van de zorgomgeving in tijden van extreme hitte is een uitdaging waar veel zorginstellingen mee worstelen. Onderzoek van de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC toont aan dat veel ouderenzorginstellingen niet voldoende zijn voorbereid op hittegolven.

Ondanks de inspanningen van het Nationaal Hitteplan om een hittebestendige omgeving te bevorderen, blijven veel zorginstellingen kwetsbaar voor hoge temperaturen. Dit wordt nog verergerd door de slechte staat van veel ouderenwoningen.

Platte Daken: Een Verwarmende Factor

Wat verergerend werkt, is dat veel kamers van bewoners zich onder een plat dak bevinden. Deze daken absorberen en houden warmte vast, waardoor het in de kamers eronder snel opwarmt. Zonwering voor de ramen helpt enigszins, maar is vaak niet genoeg om de warmte buiten te houden.

Het probleem van de hitte wordt nog verergerd door de beperkte mogelijkheden om de hitte effectief af te voeren. Vaak zijn er niet genoeg ventilatieopeningen, of zijn de bestaande openingen onvoldoende om de warme lucht uit de ruimte te krijgen.

Witte Daken: Een Verkoelende Oplossing

Dit is waar witte daken een rol kunnen spelen. Witte daken zijn daken die zijn bedekt met een witte coating die zonlicht en warmte weerkaatst, in plaats van het te absorberen zoals traditionele zwarte daken doen. Deze eenvoudige verandering kan de temperatuur van een dak aanzienlijk verlagen, wat direct leidt tot een koelere binnenomgeving.

Het effect van een wit dak kan verrassend groot zijn. Een onderzoek toonde aan dat witte daken de temperatuur van een plat dak met wel 40 graden kunnen verlagen, wat een verschil van 6 tot 10 graden in het gebouw zelf kan betekenen. Dat is een aanzienlijke verandering die kan bijdragen aan het comfort en welzijn van patiënten en personeel.

Witte Daken en Verduurzaming in de Zorg

Naast het koelende effect hebben witte daken nog een ander belangrijk voordeel: ze dragen bij aan de verduurzaming van zorginstellingen. Door de binnentemperatuur te verlagen, vermindert de behoefte aan airconditioning, wat helpt om energie te besparen en de ecologische voetafdruk van het gebouw te verkleinen.

Maar de voordelen houden hier niet op. Witte daken dragen ook bij aan de vermindering van het 'hitte-eiland' effect, een fenomeen waarbij stedelijke gebieden aanzienlijk warmer zijn dan omliggende landelijke gebieden door menselijke activiteiten. Door bij te dragen aan een koelere stad, helpen zorginstellingen met witte daken niet alleen hun patiënten, maar de hele gemeenschap.

De Noodzaak en de Voordelen van Witte Daken in de Zorg

Het is duidelijk dat de zorgsector actie moet ondernemen om de impact van stijgende temperaturen te beperken. Het installeren van witte daken is een eenvoudige en kosteneffectieve maatregel die kan helpen om zorginstellingen koeler en aangenamer te maken voor zowel patiënten als personeel.

Daarnaast is het een krachtige stap naar verduurzaming. Door minder afhankelijk te zijn van airconditioning, verminderen we ons energieverbruik en helpen we onze planeet. Het is een investering die niet alleen nu loont, maar ook in de toekomst.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen
dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen