Nieuws & artikelen

De voordelen van witte daken voor onderwijsinstanties

De temperatuur van de klaslokalen heeft veel invloed op het leervermogen van de studenten. Lees hier hoe we dit probleem kunnen oplossen.

schoolgebouw in nederland
schoolgebouw in nederland

Wanneer we aan onderwijs denken, zijn er een aantal factoren die onmiddellijk in het oog springen: de kwaliteit van de leraren, de leerplannen, de grootte van de klassen, enzovoort. Maar er is een minder voor de hand liggend element dat een even grote rol speelt in de prestaties van de studenten: de temperatuur van de klaslokalen.

Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut warmt ons land twee keer zo snel op als de gemiddelde wereldtemperatuur, met flinke uitschieters richting en zelfs boven de 40 graden. In combinatie met het feit dat de optimale temperatuur voor hersenactiviteit 20°C is, creëert dit een aanzienlijke uitdaging voor onze scholen.

De Status Quo: Warme Scholen, Minder Prestaties

Volgens het laatste rapport van de Rijksbouwmeester heeft maar liefst acht op de tien scholen in Nederland een binnenklimaat dat onder de maat is. Hierdoor kunnen leerlingen last krijgen van hoofdpijn en benauwdheid en neemt hun prestatievermogen af. Deze onaangename omstandigheden zijn niet alleen ongezond, maar voldoen ook niet aan de eisen van de Arbowet.

Deze problemen beperken zich niet alleen tot oude schoolgebouwen. Ook nieuwe gebouwen met moderne ontwerpen, zoals een glazen atrium, kunnen te maken krijgen met hoge temperaturen. Airco- en ventilatiesystemen worden - als ze er al zijn - niet altijd optimaal gebruikt, waardoor het probleem verder wordt verergerd.

De kwestie van onrechtvaardigheid: Hitte en socio-economische factoren

Amerikaans onderzoek uit 2020 met de titel "Heat and Learning" toont aan dat hogere temperaturen een directe invloed hebben op de leerprestaties. Een schooljaar dat een halve graad warmer is, resulteert in 1 procent minder leerresultaat. Wat nog verontrustender is, is dat dit probleem vooral speelt in oudere scholen met platte daken in buurten waar het demografisch gezien minder goed gaat. Hieruit blijkt dat hittegerelateerde onderwijskwesties niet alleen een gezondheids- en prestatiekwestie zijn, maar ook een kwestie van sociale rechtvaardigheid.

De rol van witte daken: verkoeling en verbetering

In dit klimaat van toenemende temperaturen en dalende prestaties komen witte daken als een straal van hoop. Witte daken kunnen platte daken tot wel 40 graden koeler maken, wat 6 tot 10 graden verschil binnen kan betekenen. Deze verkoeling heeft directe implicaties voor het onderwijs, aangezien een koelere werkomgeving bijdraagt aan betere leerresultaten en arbeidsomstandigheden.

De Voordelen van Witte Daken: Verduurzaming en Energiebesparing

Maar de voordelen van witte daken gaan verder dan verkoeling alleen. Ze spelen ook een grote rol in het verduurzamen van schoolgebouwen en in het verminderen van het energieverbruik. Door de noodzaak van airconditioning en ventilatiesystemen te verminderen, helpen witte daken scholen om hun energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-voetafdruk te verminderen.

Witte Daken, een Slimme Investering voor Scholen

Het is duidelijk dat witte daken een onmisbaar hulpmiddel zijn voor scholen die streven naar betere prestaties en een gezondere leeromgeving. Niet alleen zorgen ze voor een verlaging van de binnentemperatuur, maar ze dragen ook bij aan de verduurzaming van de schoolgebouwen. Het is een investering die loont, zowel voor de huidige generatie studenten als voor toekomstige generaties.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen
dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen