Nieuws & artikelen

Dakbedekking voor een plat dak: Kosten & Soorten

Dakbedekking voor een plat dak komt in verschillende soorten. Zo is er dak coating, EPDM, bitumen en pvc.

dakbedekking op een plat dak
dakbedekking op een plat dak

Wat is Dakbedekking voor een Plat Dak?

Dakbedekking voor een plat dak is essentieel voor de bescherming van gebouwen tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw, en zonlicht, en speelt een cruciale rol in zowel de energie-efficiëntie als de duurzaamheid van een gebouw. In tegenstelling tot schuine daken, die over het algemeen gebruikmaken van overlappende dakpannen of leien om water weg te leiden, vereisen platte daken een continue, naadloze bedekking om waterophoping en de daaruit voortvloeiende lekken te voorkomen. Een correct gekozen dakbedekking, afgestemd op zowel omstandigheden van het klimaat als kosten overwegingen, kan niet alleen de levensduur van het dak aanzienlijk verlengen, maar ook kostbare reparaties en structurele schade in de toekomst voorkomen.

Verschillende Soorten Dakbedekking voor Plat Dak

Er zijn diverse opties beschikbaar voor dakbedekking op platte daken, elk met zijn unieke eigenschappen, voordelen en kosten. Hieronder volgt een overzicht van de meest populaire materialen:

Dak Coating

Dakcoating is een effectieve manier om de levensduur van bestaande dakbedekking te verlengen. Het is ideaal voor daken die reeds in goede staat zijn maar extra bescherming nodig hebben tegen UV-stralen, hitte en lichte waterinfiltratie. Coatings kunnen ook de energie-efficiëntie verbeteren door het dakoppervlak koeler te houden.

Bitumen Dakbedekking

Bitumen, ook wel bekend als roofing, is een van de meest traditionele materialen voor platte daken. Het is een petroleumproduct dat wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid en waterdichtheid. Moderne bitumen dakbedekkingen zijn vaak gemodificeerd met polymeren om de flexibiliteit en UV-bestendigheid te verbeteren.

EPDM Dakbedekking

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een type synthetisch rubber dat bekend staat om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en veelzijdigheid. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden en kan tot 50 jaar meegaan. EPDM is ook onderhoudsarm en milieuvriendelijk.

PVC Dakbedekking

PVC-dakbedekking is gemaakt van polyvinylchloride, een soort kunststof. Het staat bekend om zijn sterkte, duurzaamheid en weerstand tegen chemicaliën. PVC-daken zijn licht van gewicht en kunnen in een verscheidenheid aan kleuren worden geproduceerd.

Groendaken

Groendaken zijn bedekt met vegetatie en bieden naast bescherming tegen de elementen ook tal van ecologische voordelen. Ze verbeteren de biodiversiteit, helpen bij het beheren van regenwater en kunnen de isolatie van het gebouw verbeteren. Groendaken vereisen echter meer initiële investeringen en onderhoud.

Kosten van Dakbedekking voor Plat Dak in 2024

Bij het overwegen van dakbedekking voor je platte dak, zijn de kosten een belangrijke factor. Deze kosten variëren aanzienlijk afhankelijk van het gekozen materiaal, de grootte van je dak, en of je kiest voor professionele installatie of besluit het zelf te doen. In 2024 liggen de gemiddelde kosten voor dakbedekking voor platte daken als volgt:

 • Dak coating: €40 tot €60 per m²
 • EPDM: €40 tot €70 per m²
 • Bitumen: €45 tot €85 per m²
 • PVC: €35 tot €70 per m²
 • Groendak: €55 tot €120 per m²

Deze prijzen zijn inclusief installatie door een professional. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de uiteindelijke kosten beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals de complexiteit van het dak, eventuele voorbereidende werkzaamheden en de locatie van je woning.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

De Levensduur van Verschillende Dakbedekkingen

Een ander cruciaal aspect om te overwegen bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor je platte dak is de levensduur van het materiaal. Hoe langer de levensduur, hoe minder je op de lange termijn hoeft te besteden aan vervanging en onderhoud:

 • Dak coating heeft een levensduur van zeker 25 jaar, maar gaat soms tot wel 35 jaar mee. Daarnaast is het is zeer gemakkelijk om te repareren indien er beschadigingen aan het dak voordoen.
 • EPDM gaat 30 jaar mee, dankzij zijn robuuste eigenschappen en weerstand tegen extreme weersomstandigheden.
 • Bitumen heeft een verwachte levensduur van ongeveer 25 jaar, afhankelijk van het onderhoud en de kwaliteit van de installatie.
 • PVC dakbedekking gaat ongeveer 25 jaar mee, maar dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de blootstelling aan UV-licht.
 • Groendaken kunnen de levensduur van een dakbedekkingssysteem aanzienlijk verlengen, soms wel tot 60 jaar, door bescherming te bieden tegen UV-straling en fysieke schade. Aan een groen dan is in veel gevallen wel meer onderhoud vereist.

Naast de initiële kosten is het belangrijk om rekening te houden met de levensduur en onderhoudsbehoeften van de dakbedekking om een weloverwogen beslissing te kunnen maken die past bij zowel je budget als je langetermijndoelstellingen voor je eigendom.

Witte Dakbedekking voor een Plat Dak: Wat zijn de Voordelen?

Witte dakbedekking, vaak aangeduid als een 'cool roof', biedt verschillende voordelen, vooral in gebieden met hoge temperaturen of veel zonlicht. Deze dakbedekking reflecteert het zonlicht en de bijbehorende warmte veel effectiever dan traditionele, donkere dakbedekkingen. Hierdoor kan de temperatuur van het dakoppervlak significant dalen, wat resulteert in minder warmteoverdracht naar het gebouw eronder. Dit kan leiden tot lagere energiekosten door een verminderde noodzaak voor airconditioning. Bovendien draagt het bij aan de duurzaamheid van het dak door de uitzetting en samentrekking, die vaak voorkomen bij temperatuurschommelingen, te verminderen. Deze eigenschappen maken witte dakbedekking een aantrekkelijke keuze voor wie de energie-efficiëntie van een gebouw wil verbeteren en bijdragen aan een koelere stedelijke omgeving.

Dakbedekking Vervangen of Nieuwe Er overheen Aanbrengen?

Wanneer je dakbedekking aan het einde van zijn levensduur is, sta je voor de keuze: compleet vervangen of een nieuwe laag over de oude aanbrengen. De beslissing hangt af van de huidige staat van je dak en het type bestaande dakbedekking. Als de bestaande dakbedekking nog in relatief goede staat is, zonder grote lekkages of schade, kun je overwegen een nieuwe laag aan te brengen. Dit kan kosten besparen en de levensduur van je dak verlengen. EPDM, dak coating en bitumen zijn materialen die zich hier goed voor lenen, mits de onderlaag stabiel en onbeschadigd is.

Als er sprake is van aanzienlijke schade, vochtproblemen, of wanneer de maximale levensduur van de dakbedekking is bereikt, is het vaak beter om de oude laag volledig te verwijderen en te vervangen. Dit biedt ook de gelegenheid om eventuele problemen met de dakconstructie aan te pakken en het dak beter te isoleren. Hoewel dit een grotere initiële investering vereist, kan het vervangen van de dakbedekking op lange termijn meer voordelen opleveren, waaronder verbeterde energie-efficiëntie en minder risico op schade en lekkages in de toekomst.

De Beste Dakbedekking voor Jouw Platte Dak?

Bij het kiezen van de beste dakbedekking voor jouw platte dak, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Allereerst speelt het klimaat waarin je woont een grote rol. Materialen zoals EPDM zijn bijzonder geschikt voor gebieden met extreme weersomstandigheden, terwijl dakbedekking ideaal is in extreme weersomstandigheden en hitte door de reflecterende eigenschappen. Daarnaast is de staat van je huidige dak belangrijk; sommige materialen kunnen direct over een bestaande laag worden gelegd, terwijl andere een volledig nieuwe installatie vereisen.

Bij de keuze moet je ook de levensduur en onderhoudsbehoeften in overweging nemen. EPDM en groendaken hebben bijvoorbeeld een langere levensduur en bieden extra voordelen, maar kunnen initieel duurder zijn. De kosten-effectiviteit op lange termijn en de potentiële verhoging van de waarde van je pand zijn ook overwegingen die de balans kunnen doen doorslaan. Dak coating kan in veel gevallen bestaande schade aan het dak, zoals lekkage, compleet verhelpen zonder dat de oude dakbedekking verwijderd hoeft te worden. Ook is de esthetiek van het dak voor sommigen belangrijk; groendaken bieden een unieke uitstraling en dragen bij aan de biodiversiteit en leefbaarheid van stedelijke omgevingen. Witte dak coating daarentegen speelt een grote rol tegen stedelijke hitte eilanden.

Voordelen en Nadelen per Soort Dakbedekking

 • Dak coating: Zeer duurzaam, bestendig tegen UV stralen en kan in veel gevallen over de bestaande dakbedekking aangebracht worden.
 • EPDM: Zeer duurzaam en onderhoudsarm, maar de installatie kan kostbaar zijn.
 • Bitumen: Betaalbaar en betrouwbaar, maar met een kortere levensduur en minder weerstand tegen UV-straling dan sommige alternatieven.
 • PVC: Sterk en lichtgewicht, maar kan na verloop van tijd verzwakken onder invloed van UV-straling.
 • Groendaken: Bieden isolatie en biodiversiteit, maar vereisen meer onderhoud en een grotere initiële investering.

Dakbedekking voor Plat Dak Zelf Vervangen of Uitbesteden?

De beslissing om dakbedekking zelf te vervangen of deze klus uit te besteden aan professionals hangt af van verschillende factoren, waaronder je eigen vaardigheid en comfortniveau met dakwerkzaamheden, het type dakbedekking dat je kiest, en de omvang van het project. Voor complexe materialen zoals EPDM of voor groendaken is het vaak aan te raden een deskundige in te schakelen vanwege de specifieke technische vereisten voor een correcte installatie.

Het zelf vervangen van dakbedekking kan kostenbesparend zijn, vooral als je handig bent en vertrouwd met doe-het-zelfprojecten. Echter, dakbedekking vereist precisie en aandacht voor detail om toekomstige lekkages en schade te voorkomen. Fouten kunnen leiden tot hogere kosten op lange termijn. Het inschakelen van een professionele dakdekker garandeert dat het werk correct wordt uitgevoerd en komt vaak met garanties op de installatie en het materiaal.

Veelgestelde Vragen rond Dakbedekking voor Plat Dak

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

De beste keuze varieert; EPDM is duurzaam en langlevend, groendaken bieden ecologische voordelen, en witte dakbedekking helpt de koelkosten te verlagen. Jouw keuze hangt af van klimaat, budget en specifieke behoeften.

Wat kost een plat dak bedekking per m2?

Kosten voor dakbedekking van platte daken in 2024 variëren: Dak coating €40-€60 per m², EPDM €40-€70 per m², bitumen €45-€85 per m², PVC €35-€70 per m², en groendaken €55-€120 per m², inclusief installatie.

Wat is beter, bitumen of EPDM?

Bitumen is kosteneffectief maar heeft een kortere levensduur en is minder weerbestendig dan EPDM. EPDM biedt een langere levensduur en betere weerstand tegen extreme weersinvloeden, wat het duurzamer maakt op lange termijn.

Welke dakbedekking is het goedkoopst?

Initieel is bitumen vaak het goedkoopst, maar over de levensduur van het dak kan een materiaal zoals EPDM of PVC kosteneffectiever zijn door lagere vervangings- en onderhoudskosten.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen