Nieuws & artikelen

Dakbedekking voor een bedrijfshal: belangrijke informatie en opties

De dakbedekking van een bedrijfshal vervangen? Lees deze belangrijke informatie en maak de juiste keuze!

bedrijfshal dakbedekking vervangen
bedrijfshal dakbedekking vervangen

Wat is Dakbedekking voor Bedrijfshallen?

Dakbedekking is een essentieel aspect van elk bedrijfspand, vooral voor bedrijfshallen en loodsen die vaak waardevolle goederen of productieprocessen herbergen. Goede dakbedekking beschermt niet alleen tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en UV-straling, maar kan ook bijdragen aan de energie-efficiëntie van het gebouw. Afhankelijk van het materiaal en de constructie, kan de juiste dakbedekking de duurzaamheid en functionaliteit van een bedrijfshal aanzienlijk verhogen.

Kenmerken van Dakbedekking voor Loodsen en Bedrijfshallen

Dakbedekking voor loodsen en bedrijfshallen moet aan specifieke eisen voldoen om effectief te zijn. Belangrijke kenmerken omvatten:

 • Duurzaamheid: Het materiaal moet bestand zijn tegen zware weersomstandigheden en niet gemakkelijk degraderen onder invloed van chemische stoffen of UV-straling.
 • Onderhoudsvriendelijk: Het dak moet eenvoudig te inspecteren en te onderhouden zijn, om kosten en tijd te besparen.
 • Energie-efficiëntie: Reflecterende of isolerende eigenschappen kunnen helpen om de energiekosten te verlagen.
 • Veiligheid: Materialen die brandveilig zijn en bijdragen aan de algehele veiligheid van de constructie.

Waarom Dakbedekking Vervangen voor je Bedrijfshal?

Dakbedekking vervangen is een belangrijke overweging voor het onderhoud van bedrijfshallen. Een verouderd of beschadigd dak kan leiden tot lekkages, energieverlies en zelfs structurele schade aan het gebouw.

Tekenen dat je Bedrijfspand een Nieuw Dak Nodig Heeft

 • Zichtbare slijtage: Scheuren, blaren of rimpels op het dakoppervlak zijn duidelijke indicatoren dat de dakbedekking zijn beste tijd heeft gehad.
 • Lekkages: Regelmatige of terugkerende lekkages zijn een teken dat het dak zijn waterdichte integriteit verliest.
 • Energiekosten: Een onverklaarbare stijging in de energiekosten kan wijzen op onvoldoende isolatie of luchtlekken in het dak.
 • Ouderdom: Daken hebben een maximale levensduur; als je dak die bereikt heeft, is het tijd om te overwegen het te vervangen.
 • Schade door weersinvloeden: Schade door stormen, zoals losgeraakte dakmaterialen of door water verzadigde isolatie, vereist vaak een volledige vervanging.

Opties voor Dakbedekking van Bedrijfshallen

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor bedrijfshallen zijn er meerdere opties die elk hun eigen voordelen en specifieke kenmerken hebben. Hieronder bespreken we de meest voorkomende materialen.

EPDM

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber dat zeer geschikt is voor de dakbedekking van bedrijfshallen, met name vanwege de duurzaamheid en de weerstand tegen extreme weersomstandigheden. Het materiaal is bestand tegen UV-straling, ozon, zure regen en temperaturen van -50 tot +150 graden Celsius. EPDM-daken zijn ook onderhoudsarm en hebben een levensduur van minstens 40 jaar.

Dak coating

Dakcoatings zijn een uitstekende optie voor het verlengen van de levensduur van bestaande dakbedekkingen zonder deze volledig te vervangen. Coatings zoals silicone bieden extra bescherming tegen lekkages, UV-straling, en kunnen de energie-efficiëntie van het dak verbeteren door hun reflecterende eigenschappen. Dakcoatings zijn vooral effectief voor het herstellen van beschadigingen en het verbeteren van de algehele dakprestaties. Dak coating kan in veel gevallen direct aangebracht worden op de bestaande dakbedekking, wat bij de meeste andere dakbedekkingen niet mogelijk is. Dit zorgt voor een flinke besparing in kosten doordat het bestaande dak niet verwijderd of afgevoerd hoeft te worden.

Bitumen

Bitumen dakbedekking, ook wel bekend als roofing, is een populair materiaal voor bedrijfshallen met platte daken. Het is waterdicht en biedt goede bescherming tegen weersinvloeden. Bitumen wordt aangebracht in lagen en vaak versterkt met polyester of glasvlies voor extra duurzaamheid. De gemiddelde levensduur van een bitumen dak is ongeveer 25 jaar, mits goed onderhouden.

PVC

PVC-dakbedekking is een kunststof die bekend staat om zijn sterkte en duurzaamheid. Het materiaal is lichtgewicht, bestand tegen chemicaliën, en brandvertragend. PVC is ook eenvoudig te installeren en te repareren, waardoor het een praktische keuze is voor grote bedrijfsoppervlakken. Het biedt een levensduur van 20 tot 30 jaar.

Groendaken

Groendaken zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar bieden ook aanzienlijke milieuvoordelen. Ze verbeteren de isolatie, verlengen de levensduur van het dak door bescherming tegen UV-straling, en kunnen helpen bij waterbeheer door regenwater op te vangen. Bovendien dragen groendaken bij aan de biodiversiteit en kunnen ze de luchtkwaliteit verbeteren.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Het Proces van Dakbedekking Vervangen

Het vervangen van dakbedekking is een gestructureerd proces dat nauwkeurigheid vereist om de integriteit van het gebouw te waarborgen en toekomstige problemen te voorkomen.

Stap-voor-Stap Gids voor Dakrenovatie

 1. Inspectie en Evaluatie: De eerste stap is een grondige inspectie van het bestaande dak om de omvang van de schade en de noodzaak voor vervanging te bepalen.
 2. Keuze van Materiaal: Afhankelijk van de behoeften en budget, kies je het geschikte dakbedekkingsmateriaal uit de beschikbare opties.
 3. Verwijdering van Oud Materiaal: Verwijder de oude dakbedekking, inclusief alle nagels en bevestigingsmaterialen.
 4. Voorbereiding van het Dakoppervlak: Zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon, droog, en egaal is voor de nieuwe installatie.
 5. Installatie: Het nieuwe dakbedekkingsmateriaal wordt geïnstalleerd, vaak beginnend met een onderlaag gevolgd door de primaire dakbedekking.
 6. Afwerking en Controle: Na installatie worden alle naden en verbindingen zorgvuldig verzegeld en wordt het dak gecontroleerd op potentiële lekken.
 7. Onderhoud: Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur van het nieuwe dak te verlengen.

Dak Coating: Bescherming, Kostenbesparing en Aanbreng

Dak coating biedt een effectieve oplossing voor het verlengen van de levensduur van dakbedekkingen, met name voor bedrijfshallen. Deze techniek verbetert niet alleen de bescherming tegen de elementen, maar kan ook aanzienlijk bijdragen aan energiebesparingen door de reflectieve eigenschappen van de coating.

Voordelen van Dak Coating voor Bedrijfshallen

Dak coating kan op verschillende manieren voordelen bieden:

 • Verlengde levensduur: Een goede coating beschermt het dak tegen UV-stralen, chemische erosie en fysieke slijtage, waardoor de noodzaak voor frequente vervangingen afneemt.
 • Energie-efficiëntie: Reflecterende coatings kunnen de zonnewarmte afweren, wat resulteert in lagere binnentemperaturen en verminderde airconditioningkosten.
 • Kostenbesparend: Door het aanbrengen van een coating kan een volledige dakvervanging uitgesteld worden, wat direct leidt tot kostenbesparing op korte en lange termijn.
 • Snelle toepassing: De aanbreng van dak coating is meestal sneller en minder arbeidsintensief dan het vervangen van het gehele dak.

Hoe Dak Coating de Levensduur van je Dak Verlengt

Het aanbrengen van dak coating is een relatief eenvoudig proces dat aanzienlijke beschermende voordelen biedt. De coating wordt aangebracht als een vloeibare laag die hard wordt en een elastische, beschermende huid vormt over het oppervlak van het dak. Deze laag voorkomt directe blootstelling aan weersinvloeden en chemische schade, waardoor de onderliggende materialen behouden blijven en minder snel slijten.

Kostenoverzicht van Dakbedekking Vervangen

De kosten voor het vervangen van dakbedekking kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het gekozen materiaal, de grootte van het dak, en de complexiteit van het project.

Prijsindicaties per Materiaaltype

Hier volgt een overzicht van de geschatte kosten per vierkante meter voor verschillende soorten dakbedekking:

 • EPDM: Tussen €40 en €70 per m2. EPDM is duurzaam en relatief gemakkelijk te installeren, wat het een kosteneffectieve optie maakt voor grote oppervlakken.
 • Dak Coating: Variërend van €40 tot €60 per m2. Coating is een economische optie als het onderliggende dak nog in redelijke staat is.
 • Bitumen: Ongeveer €45 tot €85 per m2. Bitumen is traditioneel en betrouwbaar, maar kan meer kosten in onderhoud en vervanging op lange termijn.
 • PVC: Tussen €50 en €70 per m2. PVC biedt een sterke, waterdichte afdekking en is bestand tegen chemische invloeden.
 • Groendaken: Van €55 tot wel €120 per m2. Groendaken zijn duurder in aanleg, maar bieden significante voordelen voor isolatie en duurzaamheid.

Subsidies en Financiële Voordelen van Dakrenovatie

Investeringen in dakrenovatie kunnen soms kostbaar lijken, maar dankzij diverse subsidies en financiële regelingen kunnen deze kosten aanzienlijk worden verlaagd. Dit maakt dakrenovatie niet alleen een duurzame, maar ook een economisch aantrekkelijke keuze voor bedrijfseigenaren.

Overheidssubsidies en Belastingvoordelen

De overheid biedt regelmatig subsidies voor het verduurzamen van bedrijfspanden, waaronder maatregelen voor dakrenovatie zoals isolatie en het aanbrengen van groendaken. Daarnaast zijn er belastingvoordelen beschikbaar in de vorm van aftrekposten of verminderde BTW-tarieven op arbeid. Deze financiële stimulansen zijn bedoeld om duurzaamheid te bevorderen en de initiële kosten voor ondernemers te verlagen. Het is raadzaam om lokale regelgeving te raadplegen of een specialist in te schakelen om volledig gebruik te maken van deze voordelen.

Kiezen tussen Zelf Doen of Uitbesteden?

De beslissing om dakbedekking zelf aan te brengen of uit te besteden aan professionals hangt af van meerdere factoren, waaronder expertise, tijd, en risico. Zeker bij het vervangen van dakbedekking bij een bedrijfspand zijn er veel voorschriften waar de uitvoerder aan moet voldoen. Vanwege het risico en de voorschriften kan dit daarom het beste aan een specialist overgelaten worden.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen