Nieuws & artikelen

Bitumen Dak Wit Coaten: Energie besparen en Reparatie aan het dak

Een bitumen dak wit coaten zorgt voor een betere energie efficiëntie, repareert het dak en verlengt de levensduur.

bitumen dak met witte coating
bitumen dak met witte coating

Het onderhouden en renoveren van je dak is essentieel voor de duurzaamheid en veiligheid van je woning of bedrijfspand. Een goed onderhouden dak beschermt niet alleen tegen weersinvloeden maar kan ook energiekosten aanzienlijk verminderen. Vooral voor bitumen daken, bekend om hun robuustheid en waterdichtheid, is regelmatig onderhoud van cruciaal belang. Een innovatieve oplossing die steeds meer aandacht krijgt, is het aanbrengen van een witte coating op bitumen daken. Deze methode is niet alleen kostenefficiënt maar biedt ook aanzienlijke voordelen voor zowel het milieu als de levensduur van je dak.

Wat zijn bitumen daken en wat is witte coating

Bitumen daken, veel gebruikt op platte of licht hellende daken, staan bekend om hun uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid. Ze bestaan uit meerdere lagen bitumen (een bijproduct van de olieraffinage) en versterkende materialen zoals polyester of glasvezel. Hoewel deze daken al lang meegaan, kan de toevoeging van een witte coating de prestaties en levensduur verder verbeteren. Witte coating reflecteert het zonlicht en vermindert de warmteopname, wat resulteert in een koeler dak en interieur, lagere airconditioningkosten, en een verminderde stedelijke hitte-eiland effect. Deze eco-vriendelijke oplossing draagt bij aan de duurzaamheid van je pand door het energieverbruik te verlagen en de impact op het milieu te minimaliseren.

Waarom een bitumen dak wit coaten?

De beslissing om een bitumen dak wit te coaten gaat verder dan alleen esthetische voorkeuren; het heeft praktische en duurzame voordelen. Bitumen daken staan bekend als de meest gebruikte dakbedekking voor platte daken. Helaas absorberen ze significant veel warmte, wat resulteert in hogere binnentemperaturen en energiekosten. Het aanbrengen van een witte coating verandert dit scenario drastisch:

 • Energie-efficiëntie: De reflecterende eigenschappen van witte coating verminderen de behoefte aan airconditioning, wat leidt tot lagere energiekosten.
 • Levensduurverlenging: Door de temperatuur van het dakoppervlak te verlagen, wordt de levensduur van het bitumen dak verlengd, aangezien de thermische uitzetting en samentrekking, die vaak tot schade leidt, wordt verminderd.
 • Milieuvriendelijk: Minder gebruik van airconditioning betekent een lagere CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.
 • Reparatie van het dak: Door dak coating aan te brengen worden beschadigingen en lekkages aan het dak gerepareerd.
Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

De Wetenschap Achter Witte Dakcoating

Hoe witte dakcoating zonlicht reflecteert en energiekosten bespaart

Witte dakcoating is gebaseerd op het wetenschappelijke principe van zonlichtreflectie, ook wel het albedo-effect genoemd. In tegenstelling tot traditionele donkere dakbedekkingen, die een groot deel van de zonnestralen absorberen en omzetten in warmte, reflecteert een wit dak het zonlicht. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van de warmteopname door het dak, waardoor de temperatuur van zowel het dakoppervlak als het interieur van het gebouw daalt. Deze verlaging van de binnentemperatuur kan leiden tot een afname in de behoefte aan airconditioning, wat resulteert in lagere energierekeningen. Studies hebben aangetoond dat witte dakcoating de daktemperatuur met wel 30°C kan verlagen, wat een directe impact heeft op het energieverbruik voor koeling.

De impact van witte coating op het dak en omgevingstemperatuur

Het toepassen van een witte coating op bitumen daken heeft niet alleen voordelen voor individuele gebouwen maar draagt ook bij aan de vermindering van het stedelijke hitte-eiland effect. Stedelijke hitte-eilanden ontstaan wanneer steden warmer worden dan hun landelijke omgeving, voornamelijk door de absorptie en opslag van warmte door gebouwen en asfalt. Door de warmteopname van daken te verminderen, helpen witte coatings de omgevingstemperatuur te verlagen en de kwaliteit van de stedelijke lucht te verbeteren. Dit heeft een positief effect op het milieu en de volksgezondheid, door de vermindering van smog en hittegerelateerde gezondheidsproblemen.

Bitumen dak repareren met dakcoating

Indien een bitumen dak in een slechte staat is kan dak coating ervoor zorgen dat het dak volledig gerepareerd word. Signalen dat een bitumen dak reparatie behoeft, kunnen zijn:

 • Scheuren en blaren: Deze kunnen ontstaan door blootstelling aan extreme temperaturen en UV-straling.
 • Waterophoping: Langdurige waterophoping kan de integriteit van het dak aantasten en leiden tot lekkages.
 • Versleten dakbedekking: Na verloop van tijd kan de dakbedekking verslijten, wat de waterdichtheid van het dak kan verminderen.

Lekkage aan een bitumen dak repareren met coating

Hoe ontstaat lekkage

Lekkages in bitumen daken kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals slijtage door weersinvloeden, fysieke schade door bijvoorbeeld lopen op het dak, of onvoldoende onderhoud. Deze problemen leiden tot waterinfiltratie, wat de structuur van het gebouw kan aantasten en kan leiden tot kostbare reparaties.

Hoe wordt lekkage gerepareerd met witte dakcoating

Het repareren van lekkages met witte dakcoating omvat meerdere stappen:

 1. Dakinspectie: Onze experts beginnen met een grondige inspectie van uw dak om eventuele schade of aandachtspunten te identificeren.
 2. Dakreiniging: Het dakoppervlak wordt volledig gereinigd om ervoor te zorgen dat de coating goed hecht.
 3. Reparaties: Eventuele schade wordt gerepareerd om een optimale ondergrond voor de coating te creëren.
 4. Primer applicatie: Een speciale primer wordt aangebracht om de hechting van de coating te verbeteren.
 5. Coating applicatie: De witte dakcoating wordt zorgvuldig en gelijkmatig aangebracht over het gehele dakoppervlak.
 6. Kwaliteitscontrole: Na de applicatie voeren we een grondige controle uit om de kwaliteit en de juiste uitvoering te verzekeren.

Deze aanpak biedt niet alleen een oplossing voor lekkageproblemen maar verbetert ook de algehele prestaties en duurzaamheid van het dak.

Advies over uw dak

Het toepassen van een witte coating op uw bitumen dak biedt tal van voordelen, van energiebesparingen tot een verlengde levensduur van het dak. Met de expertise en het aanbod van Cooledaken kunt u deze voordelen optimaal benutten. Bent u klaar om de stap te zetten naar een duurzamer en kostenefficiënter dak? Neem vandaag nog contact met ons op of vraag een offerte aan en ontdek hoe wij uw dak kunnen transformeren met onze hoogwaardige dakcoatingoplossingen.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen