Nieuws & artikelen

Bitumen Dak: Repareren of Vervangen?

Wanneer je naar boven kijkt en je dak inspecteert, wat zie je dan? Is het een prachtig bitumen dak dat nog jaren mee kan?

Bitumen Dak: Repareren of Vervangen?

Wanneer je naar boven kijkt en je dak inspecteert, wat zie je dan? Is het een prachtig bitumen dak dat nog jaren mee kan, of is het een dak dat zijn beste tijd gehad heeft? Bitumen daken zijn enorm populair in Nederland, dankzij hun duurzaamheid en efficiëntie. Echter, net als elk ander dak, kan het bitumen dak op een gegeven moment reparatie of zelfs vervanging nodig hebben.

In deze blogpost nemen we je mee in de wereld van bitumen daken. We gaan het hebben over de levensduur, het overlagen van je bitumen dak en de voordelen van het overlagen met witte siliconendakcoating.

Levensduur bitumen dak: Hoe lang gaat het mee?

Bitumen daken staan bekend om hun lange levensduur. Gemiddeld kan een bitumen dak tussen de 20 en 30 jaar meegaan. Dit hangt echter sterk af van verschillende factoren zoals het weer, de installatie en het onderhoud. Bitumen is een robuust materiaal dat goed bestand is tegen zowel hitte als kou, wat het een uitstekende keuze maakt voor het Nederlandse klimaat.

Daarnaast speelt regelmatig onderhoud een cruciale rol in de levensduur van je bitumen dak. Door je dak regelmatig te inspecteren en kleine problemen vroeg aan te pakken, kun je de levensduur van je bitumen dak aanzienlijk verlengen.

Overlagen Bitumen Dak

Maar wat doe je als je bitumen dak niet meer in de beste staat is, maar nog niet aan vervanging toe is? In dat geval is het overlagen van je bitumen dak een uitstekende optie. Overlagen houdt in dat je een nieuwe laag bitumen over de oude laag aanbrengt. Dit is een veel voorkomende praktijk die je dak kan opfrissen en zijn levensduur kan verlengen.

Het wordt algemeen aanbevolen om je bitumen dak om de 10 tot 15 jaar te overlagen. Door dit te doen, kun je kleine problemen zoals scheuren en blaren aanpakken voordat ze grotere problemen worden. Bovendien kan overlagen je helpen om het uiterlijk van je dak te verbeteren, waardoor je huis een frisse en aantrekkelijke uitstraling krijgt.

Het overlagen van je bitumen dak zorgt voor veel extra gewicht op je dak (zo’n 4kg per m2). Houdt hier dus rekening mee.

De kracht van witte Siliconendakcoating: Een milieuvriendelijke keuze

Nu komen we bij een spannend onderwerp: het overlagen van je bitumen dak met witte siliconendakcoating. Deze techniek wint aan populariteit vanwege zijn vele voordelen. Ten eerste, door het gebruik van witte verf, kan het helpen om de temperatuur van je dak te verlagen, wat leidt tot minder energieverbruik in de zomer. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Als je overweegt je bitumen dak te overlagen, waarom zou je dan niet overwegen om een witte siliconendakcoating te gebruiken? Deze innovatieve coating heeft een aantal indrukwekkende voordelen. Allereerst kan de temperatuur op daken op warme dagen oplopen tot 80°C, maar een wit dak dat door de zon wordt verwarmd, bereikt slechts een maximale temperatuur van 40°C.

De witte dakverf is een stuk minder belastend voor je dak. In vergelijking met een bitumen dak (4kg / m2) weegt de witte dakcoating slechts 1,2kg per vierkante meter.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Levensduurverlenging van een bitumen dak met witte dakcoating

Met het overlagen van je bitumen dak met witte dakcoating kun je de levensduur met wel 25 jaar verlengen. Dit betekent dat je dak na de initiële levensduur van zo’n 30 jaar nog eens een extra kwarteeuw kan meegaan.

Na 25 jaar hoef je niet het volledige overlagenproces te herhalen, maar kun je in plaats daarvan een enkele laag witte coating aanbrengen. Dit is niet alleen voordeliger, maar ook minder arbeidsintensief. Het resultaat is een verlenging van de levensduur van je dak met nog eens 25 jaar tegen een fractie van de kosten van een volledige dakvervanging.

Deze levensduurverlenging is mogelijk vanwege de duurzaamheid en beschermende eigenschappen van witte dakcoating. Het reflecterende karakter van de coating helpt de dakbedekking koeler te blijven, waardoor de blootstelling aan extreme temperaturen en thermische schokken wordt verminderd. Hierdoor wordt de veroudering van het dak vertraagd en wordt de levensduur aanzienlijk verlengd.

Meer Rendement uit Zonnepanelen

Witte dakbedekking heeft ook een directe invloed op het rendement van zonnepanelen. Zonnecellen in een zonnepaneel werken minder efficiënt naarmate de temperatuur stijgt, met een verlies van ongeveer 0,5% aan opbrengst voor elke graad boven de 25°C. Met behulp van witte dakbedekking kun je de temperatuur van de zonnepanelen zo laag mogelijk houden, wat kan resulteren in een opbrengstverhoging van wel 30%.

Bitumen of witte dakcoating?

Of je nu je bitumen dak moet repareren of vervangen, hangt af van de staat van het dak en hoe lang het al in gebruik is. Maar als je overweegt om het te overlagen, is het de moeite waard om de voordelen van witte siliconendakcoating te overwegen. Van energiebesparing tot het verbeteren van het rendement van zonnepanelen, deze innovatieve oplossing kan de levensduur van je dak verlengen en tegelijkertijd waarde toevoegen aan je huis.

Met deze levensduurverlengingsopties kun je je bitumen dak in optimale staat houden en tegelijkertijd waarde toevoegen aan je huis. Het is een investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient en zorgt voor gemoedsrust, wetende dat je dak nog vele jaren duurzaam en betrouwbaar zal zijn.

Heb je vragen over welke dakcoating het beste bij jou situatie past, of heb je andere vragen over onze dakcoatings? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Weten wat je kan besparen? Gebruik onze handige calculator. Voor een prijsindicatie klik je hier!

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen